Het Thuisgevoel
Image default
Zakelijke dienstverlening

Vastgoed Fotograaf

Verkoopt of verhuurt u vastgoed, dan wilt u deze objecten zo mooi mogelijk presenteren. En ook al worden de smartphone-camera’s steeds geavanceerder, met optische zoom en kant-en-klare filters, vastgoed fotograferen blijft toch het werk van een professional. 

Of vastgoed fotograferen saai is? Welnee. Het is natuurlijk wél zo dat het geen portretfotografie is, waarbij een model bepaalde poses kan aannemen. Maar onroerend goed fotograferen biedt voldoende creatieve uitdagingen. Een gebouw op de juiste manier vastleggen is een ware kunst die niet iedere fotograaf verstaat. Daarom is het verstandig om op zoek te gaan naar een ervaren vastgoed fotograaf.

De klanten van een onroerend goed fotograaf

De klanten of opdrachtgevers van een vastgoed fotograaf zijn niet altijd de eigenaren of investeerders. Vaak gaat het om een tussenpersoon of een bedrijf dat de verkoop of verhuur begeleidt. Denk hierbij aan een makelaar die commissie ontvangt voor de succesvolle verkoop, een architectenbureau of bouwbedrijf dat een afgerond project wil vastleggen, of interieurontwerpers die een voorbeeld van hun werk willen kunnen presenteren.

Typen vastgoed

Een goede vastgoed fotograaf heeft ruime ervaring met het type vastgoed dat u op de markt brengt, of het nu in de vorm van verhuur of verkoop is. Deze professional kijkt door de ogen van uw doelgroep en brengt uw object zó in beeld dat het aandacht trekt en nieuwsgierigheid opwekt. Zoek dus altijd naar een fotograaf met voorbeelden in zijn of haar portfolio van het relevante vastgoed.

 

  • Woning

  • Kantoor

  • Hotel

  • Boerderij

  • Winkelpand

  • Bedrijfshal

  • Zalencentrum

  • Schoolgebouw

 

Een fotograaf met een geoefend oog voor vastgoed fotografie, weet ongewenste details te verbergen en de sterke punten van een object uit te lichten. De truc is om een driedimensionaal object, bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand, goed te laten overkomen op een tweedimensionale afbeelding. Om een stapel bakstenen en cement ziel te geven en écht tot leven te doen komen.

Kenmerken van een vastgoed fotograaf

Een vastgoed fotograaf kan zich goed inleven in het publiek, de doelgroep die de foto’s zal bekijken, en ziet wat wel en wat niet werkt. Door de juiste hoek en camerapositie te vinden, wordt de aandacht naar de mooiste details gestuurd. Soms kan het daarvoor nodig zijn om het hogerop te zoeken.

 

Een studiofotograaf kan precies de lichtval creëren die hij wil, op elk gewenst uur van de dag. Een professional die gespecialiseerd is in vastgoed fotografie, houdt rekening met veranderende omstandigheden: de lichtval, wolken die voor de zon schuiven, een regenbui of onweerslucht, enzovoort. Voor het fotograferen van zowel het interieur als het exterieur dient hij dan ook het juiste materiaal mee te nemen.

 

Een goede onroerend goed fotograaf is ook een beetje een homestager. Dat is iemand die een koopwoning dusdanig decoreert dat hij er op zijn best uitziet. Nu is het niet zo dat de fotograaf de interieurwinkels langs gaat om kussenslopen en vloerkleden te kopen, maar hij zal wel de vrijheid nemen om dingen naar zijn wens te verplaatsen of rangschikken, zodat er een mooie compositie en een levendig kleurenspel ontstaat.

Materiaal van een architectuur fotograaf

Een architectuur of vastgoed fotograaf beschikt over allerlei apparatuur en accessoires om een gebouw in het zonnetje te zetten. Het belangrijkste gereedschap is uiteraard de digitale camera zelf. In combinatie met verschillende objectieven kan de fotograaf de perfecte composities creëren. 

 

Een statief is daarbij onmisbaar; dat maakt het mogelijk om langere belichtingstijden te hanteren of ver in te zoomen, terwijl de foto haarscherp blijft. Eén of meerdere flitsers, vaak aangevuld met reflectoren (zoals een paraplu) om het flitslicht te verdelen over een onderwerp op de voorgrond. Een ladder of drone zijn nuttig om het vastgoed vanuit originele perspectieven te fotograferen en details te laten zien die vanaf ooghoogte niet zichtbaar zijn.

Werkwijze van een vastgoed fotograaf

Bij het vastleggen van onroerend goed zal een fotograaf methodisch te werk gaan. Kamers of vertrekken zal hij stuk voor stuk afwerken, waarbij hij uit veel hoeken verschillende composities maakt. Lampen zullen aan en uit gaan, gordijnen gaan open en dicht. De fotograaf maakt tientallen foto’s per kamer, zodat hij daar later de beste uit kan kiezen. Voor het exterieur kiest hij bij voorkeur een laagstaande zon, die warm licht produceert. In de winter kan dat gedurende de hele dag, maar in de zomer vormen de laatste uren vóór zonsondergang het juiste moment voor zo’n fotosessie.

Fotobewerking en oplevering

“Mag ik eens zien?” vraagt een klant graag als de fotograaf door de gemaakte foto’s bladert op het schermpje. Toch geven die previews op de achterkant van de camera geen waarheidsgetrouw beeld van het uiteindelijke resultaat. Er gaat eerst een proces van fotobewerking aan vooraf. De .RAW-bestanden worden door de fotograaf nabewerkt in bijvoorbeeld Adobe Lightroom voor o.a. optimale witbalans, verzadiging en contrast. 

 

Een goede fotograaf gebruikt een hoge resolutie voor zijn foto’s. Die zorgt ervoor dat de bestanden na oplevering vrijwel overal bruikbaar zijn, van de website tot een brochure of zelfs een metersgrote reclamezuil langs de snelweg, met behoud van alle details.