Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Alles over de saturatiemeter

Waarom gebruiken we saturatiemeter?

Saturatiemeter is een meting van de hoeveelheid zuurstof in het bloed.

Mensen met aandoeningen aan de luchtwegen of hart- en bloedvaten, zeer jonge kinderen en personen met bepaalde infecties kunnen baat hebben bij een saturatiemeter kopen.

Wat is een saturatiemeter?

Elk systeem en orgaan in het lichaam heeft zuurstof nodig om te overleven. Zonder zuurstof beginnen cellen slecht te functioneren en uiteindelijk af te sterven. Celdood kan ernstige symptomen veroorzaken en uiteindelijk leiden tot orgaanfalen.

Het lichaam transporteert zuurstof naar de organen door het te filteren via de longen. De longen verspreiden vervolgens zuurstof in het bloed via hemoglobine-eiwitten in rode bloedcellen. Deze eiwitten leveren zuurstof aan de rest van het lichaam.

Saturatiemeter meet het percentage zuurstof in hemoglobine-eiwitten, de zogenaamde zuurstofverzadiging. Zuurstofverzadiging geeft meestal aan hoeveel zuurstof er bij de organen komt.
Saturatiemeters zijn clip-on apparaten die de zuurstofverzadiging meten. Het apparaatje kan worden bevestigd aan een vinger, een pols, een voet of een andere plek waar het apparaatje de bloedstroom kan aflezen.

Zuurstofsaturatie kan om vele redenen dalen, waaronder:

verstikking
verstikking
infecties, zoals longontsteking
verdrinking
ziekten, zoals emfyseem, longkanker, en longinfecties
inademen van giftige chemicaliën
hartfalen of een voorgeschiedenis van hartaanvallen
allergische reacties
algehele anesthesie
slaapapneu

Saturatiemeters werken door met een lampje door een relatief doorzichtig deel van de huid te schijnen. Het licht schijnt door naar een detector die aan de andere kant van de huid is geplaatst.

Wanneer bijvoorbeeld een saturatiemeter op een vinger wordt geklemd, schijnt het licht aan de ene kant van de klem en wordt het door de andere kant gedetecteerd.

De hoeveelheid licht die door het bloed wordt geabsorbeerd, geeft de zuurstofverzadiging aan. Een saturatiemeter meet de zuurstofverzadiging niet rechtstreeks, maar gebruikt in plaats daarvan een complexe vergelijking en andere gegevens om het exacte niveau te schatten.

Voordelen

Saturatiemeters zijn nuttig voor mensen die aandoeningen hebben die de zuurstofverzadiging beïnvloeden. Een slaapspecialist kan bijvoorbeeld een saturatiemeter aanbevelen om de zuurstofverzadiging van iemand met vermoedelijke slaapapneu of ernstig snurken ’s nachts te controleren.

Sommige artsen gebruiken saturatiemeter om de veiligheid van fysieke activiteit te beoordelen bij mensen met cardiovasculaire of respiratoire problemen, of kunnen aanbevelen dat een persoon een saturatiemeter draagt tijdens het sporten. 

Sommige ziekenhuizen gebruiken saturatiemeters ook voor bijzonder kwetsbare patiënten. Zo kunnen baby’s op neonatale intensivecareafdelingen saturatiemeters dragen, die het personeel kunnen waarschuwen wanneer de zuurstofsaturatie daalt.

Sommige bedrijven brengen nu saturatiemeters op de markt voor ouders van jonge zuigelingen. Deze apparaten beloven gemoedsrust aan ouders die zich zorgen maken over wiegendood (SIDS) en slaapongevallen, maar geen enkel onderzoek ondersteunt de bewering dat ze SIDS of ongevallen kunnen voorkomen.

Als saturatiemeters zeer strak worden bevestigd en gedurende langere tijd worden gebruikt, kunnen zij de omliggende bloedvaten van zuurstof afsluiten. Iedereen die gevoelloosheid, tintelingen of veranderingen in de huidskleur ervaart, moet onmiddellijk een arts waarschuwen.

De nauwkeurigheid van saturatiemeters hangt af van een goede pasvorm, en kleine veranderingen in de plaatsing kunnen een onnauwkeurige meting opleveren. Iemand die zich in zijn slaap omrolt, kan het apparaat losmaken, waardoor het een vals alarm geeft.

De zuurstofverzadiging kan ook kortstondig dalen door andere factoren, zoals een verandering van slaaphouding of kortstondig inhouden van de adem. Een saturatiemeter geeft een waarschuwing, zelfs als de daling tijdelijk en ongevaarlijk is.

Voor mensen met gezondheidsangst, of van wie de arts hen niet heeft geholpen de rol van een saturatiemeter te begrijpen, kan dit onnodige zorgen veroorzaken.

Omgekeerd kunnen saturatieeters sommige mensen een vals gevoel van veiligheid geven. Ze waarschuwen niet voor alle mogelijke zuurstofproblemen, en kunnen niet dienen als vervanging voor andere vormen van bewaking.

Mensen die saturatiemeters gebruiken, moeten de risico’s met een arts bespreken en de meetwaarden in de loop van de tijd bijhouden. Veranderingen in de meetwaarden, met name als reactie op veranderingen in de omgeving, kunnen soms wijzen op een gezondheidsprobleem.

Mensen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van pulsoximeters van consumentenkwaliteit dienen hun plannen met een arts te bespreken alvorens in een apparaat te investeren.

Beperkingen

Sommige factoren kunnen de nauwkeurigheid van een saturatiemetermeting verminderen, waaronder:
veranderingen in de polsslag
koolmonoxidevergiftiging, die mogelijk geen alarm geeft op een pulsoximeter
bilirubineniveaus
lipiden in bloedplasma
interferentie van extern licht of kleur, inclusief nagellak
koude handen of een slechte bloedcirculatie
Mensen die saturatiemeters gebruiken om de zuurstofverzadiging te controleren, mogen niet vertrouwen op de meter als vervanging voor subjectieve ervaring.

Bron: Jaap Nielen

saturatiemeter