Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Trilnaalden voor prefab, bouw en infrastructuur – Hoeveel trillingen per seconde (vps) heb je nodig

Bij trilnaalden voor prefab, bouw en infrastructuur is de belangrijkste factor altijd de trilling per seconde (vps). Dit is de metriek die bepaalt hoe effectief de trilnaald zal zijn bij het opbreken van beton of grond. In deze blogpost bekijken we wat de verschillende vps-niveaus betekenen voor je project.

 

Wat doen trilnaalden precies?

Trilnaalden worden in de bouw gebruikt om beton te verdichten. Ze werken door trillingen te veroorzaken die het beton doen bezinken en eventuele holtes of luchtzakken opvullen. Dit proces is essentieel om ervoor te zorgen dat beton sterk en duurzaam is. Zonder verdichting kan beton structureel zwak worden en vatbaar voor scheuren of afbrokkelen 

 

3600 VPS: Lichte belasting 

Dit is het laagste beschikbare trillingsniveau en wordt doorgaans alleen gebruikt voor lichte toepassingen, zoals het verwijderen van luchtbellen uit pas gestort beton. Het wordt niet aanbevolen voor het opbreken van verhard beton of grond. Hier voor zijn de trillingen nog niet hevig genoeg, je kunt dan beter kijken naar een trillingsniveau van 7000 VPS of meer.

 

7000 VPS: Middelmatig gebruik 

Dit is het meest voorkomende trillingsniveau en is geschikt voor een groot aantal toepassingen, waaronder het opbreken van verhard beton en verdichte grond. Deze trilling is sterk genoeg om de meeste ondergronden open te breken, terwijl het ook niet onbeheerst is en te veel kapot maakt.

 

10000 VPS: Zwaar werk 

Dit is het hoogste beschikbare trillingsniveau en is gereserveerd voor de moeilijkste toepassingen, zoals het opbreken van extreem hard beton of rots. Het wordt niet aanbevolen voor gebruik op zachtere materialen zoals asfalt, omdat het voor deze toepassingen eigenlijk iets te sterk is. Je kan dan heel snel ondergrond verwijderen die niet weg hoeft.

 

Welke trilnaald heb jij nodig?

Het kiezen van de juiste trilnaald voor je project hangt af van een aantal factoren, maar de belangrijkste zal altijd de trillingen per seconde (vps) zijn. Deze gids geeft een overzicht van wat de verschillende vps-niveaus betekenen, zodat je de juiste trilmotor voor jouw behoeften kunt kiezen. Welke trilnaald je ook nodig hebt, je vindt ‘m bij Lievers Holland.