Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Wat houdt het SNA-keurmerk in?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een SNA-keurmerk. SNA staat voor Stichting Normering Arbeid, maar wat doet deze stichting eigenlijk? Wat is het nut van een keurmerk en wat is het verschil met andere keurmerken? En hoe kun je deze zelf behalen? Een korte uitleg over de zin van een SNA-keurmerk.

Wat is een SNA-keurmerk?

Het SNA-keurmerk is het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid. Dit is het keurmerk voor de uitzendsector en aannemers van werk. Niet alleen deze twee categorieën kunnen aanspraak maken op het keurmerk. Ook detacheerders en payrollondernemingen kunnen een SNA-keurmerk aanvragen. Zij stellen immers ook arbeid ter beschikking.

Veel organisaties denken dat een SNA-certificaat wettelijk verplicht is. Dat is niet zo. Maar het hebben van een dergelijk keurmerk levert wel bepaalde voordelen op. Zo kun je bijvoorbeeld aan stakeholders aantonen dat je correct handelt bij het ter beschikking stellen van arbeid.

Waarom een keurmerk?

Het keurmerk is ontwikkeld om de risico’s van inleners van arbeid en opdrachtgevers van werk te beperken. SNA voert namelijk periodieke controles uit bij bedrijven die het keurmerk hebben. Om het keurmerk te mogen behouden, kijkt de stichting naar verschillende aandachtspunten:

 

  • De identificatie van de onderneming;

  • De aangifte en de afdracht van de verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting;

  • Of de loonbetaling niet in strijd is met de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag;

  • De identiteit van de arbeiders: mogen zij inderdaad arbeid verrichten in Nederland?

  • Aansprakelijkstelling voorkomen en het voorkomen van risico’s op boetes die voortvloeien uit het in- en doorlenen of uitbesteden van werk.

Kortom: met een keurmerk weet je dat het goed zit. Het bedrijf houdt zich aan de voorschriften en werkt actief om de kwaliteit van de administratie te verbeteren. Wie werkt met een uitzendbureau met een SNA-keurmerk, voorkomt de risico’s.

Je kunt een keurmerk halen als je voldoet aan de normen voor de keurmerken. Bedrijven en organisaties kunnen deze behalen door hun bedrijf te laten doorlichten door een gecertificeerde inspecteur. Wie aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt het keurmerk en wordt opgenomen in het register.

Verschil met SNF-keurmerk

Vaak worden het SNA-keurmerk en SNF-keurmerk door elkaar gehaald. Het verschilt maar een letter, maar ze hebben een andere betekenis. SNF staat voor Stichting Normering Flexwonen en gaat over het huisvesten van arbeidsmigranten. Het kan wel zijn dat de twee keurmerken elkaar overlappen of versterken. Want arbeidsmigranten kunnen ook op uitzendbasis werken.

Bij SNA gaat het vooral om de arbeidsomstandigheden en het verantwoord ter beschikking stellen van arbeid, terwijl SNF vooral gaat over huisvestingen. Beide keurmerken hebben hun eigen voordelen, met een gemeenschappelijke deler: je kunt je verantwoordelijkheid bij geïnteresseerden aantonen.