Het Thuisgevoel
Image default
Auto's en Motoren

Wat u nog niet wist van de elektrische auto

Iedereen weet dat een elektrische auto opgeladen wordt aan een laadpaal. Net als dat iedereen weet dat de Tesla de populairste elektrische auto is en dat er een fiscaal voordeel rust op de elektrische auto. Want ook als u geen rittenregistratie bijhoudt, betaalt u een relatief laag percentage aan bijtelling op een elektrische auto. In dit artikel komen de vragen en antwoorden aan bod waar u waarschijnlijk nog niet van heeft gehoord.

 

Hoeveel kost het laden?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen thuis laden, laden via een openbare laadpaal en snelladen. De kosten verschillen hier namelijk in. Houd in gedachte dat een redelijk zuinige benzineauto (bij literprijs € 1,67) ongeveer € 0,10 per kilometer kost.

  1. Thuis laden is het voordeligst en kost gemiddeld € 0,039 per kilometer.
  2. Maakt u gebruik van een openbare laadpaal, bent u doorgaans net iets duurder uit. De tarieven liggen uiteen, maar u betaalt tussen de € 0,05 en € 0,09 per kilometer.
  3. Snelladen is de duurste manier om de elektrische auto op te laden, maar ook de snelste. Dit kost gemiddeld tussen de € 0,08 en € 0,010 per kilometer. Bij sommige aanbieders kun je een vast bedrag per maand betalen en in ruil daarvoor krijg je korting op snelladen.

 

Wat voor onderhoud heb ik aan een elektrische auto?

U heeft minder onderhoud aan een elektrische auto dan een brandstofauto. Zo is er bijvoorbeeld geen aggregaat voorin, een versnellingsbak of oliefilters. Het gedeelte dat u wel moet onderhouden is het onderstel, de remschuiven (die gaan roesten) en de banden. Vanwege het hoge acceleratievermogen van de elektrische auto worden de banden gezien als aandachtspunt.

 

Waarom kun je geen caravan trekken met een elektrische auto?

Bijna geen een elektrische auto beschikt over een trekhaak. Dit heeft te maken met de veiligheid en de kracht van de batterij. Er is een risico dat de batterij beschadigt wanneer er een caravan wordt voortgetrokken. Daarnaast hebben de meeste elektrische voertuigen een batterij die niet krachtig genoeg is om een zware caravan te trekken.

 

Hoe schoon is een elektrische auto?

Een elektrische auto is schoner dan een brandstofauto. Dat komt omdat een elektrische auto geen CO2 of schadelijke stoffen uitstoot tijdens het rijden. Bij de productie van de accu en elektromotor ontstaat er wel meer CO2-uitstoot dan bij de productie van een brandstofauto.

 

Mag ik een elektrische auto slepen?

Nee, een elektrische auto mag niet gesleept worden. De elektromotor is in de meeste gevallen via tandwielen rechtstreeks verbonden met de wielen. Hierdoor draait tijdens het slepen de hele aandrijflijn mee en kan zorgen voor schade. Dient de auto toch (weg)gesleept te worden, is het raadzaam het instructieboek te checken voor aanwijzingen.

https://www.trackjackeurope.com/kennisbank/bijtelling/tesla/