Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

5 tips voor een heerlijk thuisgevoel bij je haard

Het ultieme thuisgevoel krijgt je in huis met een openhaard of houtkachel. De warmte is uniek en niet vergelijkbaar met die van een centrale verwarming. Het is uiteraard wel wat meer werk, maar juist dat brengt ook de nodige charme met zich mee.

Wij hebben special voor jou een vijftal tips op een rij gezet waar je op moet letten als je optimaal wilt geniet van een knapperig vuurtje.

 

1. Gebruik een goede haard of kachel

Klinkt als een open deur, maar als je geen goed kachel of haard hebt, dan gaat het niks worden met stoken. Wat is dan een goede kachel? Het meest belangrijke van een goede kachel is dat je een optimale trek hebt. De buis of schoorsteen zal dus boven je dak moeten uitsteken om voldoende trek te creeren. Is dit lastig, dan kan je bijvoorbeeld een ventilator boven op je schoorsteenkanaal plaatsen en daarmee extra trek reguleren.

 

2. Bestel droog haardhout

Ga je haardhout kopen? Zorg dat je goed droog hout koopt. Bij voorkeur met een vochtpercentage van rond de 15%. Zit je daar iets boven dan is dat nog geen problem, maar is het aan te bevelen het hout even buiten op een droge plek in de wind te laten drogen.

 

3. Bestel het juiste soort hout

Er zijn veel soorten hout in omloop. Pas op dat je niet het standaard pakje haardhout zomaar bij de bouwmarkt koopt. Veelal zit daar populierenhout in. Dat brandt heel goed, maar voor je het weet is het op. Beter koop je wat steviger hout met een hogere calorische waarde. Dat houdt in dat het een langere brandduur heeft en je dus meer waar voor je geld krijgt.

Soorten hout die perfect zijn om te stoken zijn berkenhout, beukenhout, essenhout en eikenhout. Neem eens een kijkje bij Haardgoud. Daar verkopen ze alle kwalitatieve soorten hout.

 

4. Gebruik de juiste methode om je haardvuur aan te krijgen

Je haardvuur ontbranden is niet altijd even makkelijk. Zeker met hardere houtsoorten als eik en beuk vereist dat de juiste aanpak. Ons advies: Leg eerst 2 of 3 houtblokken in je kachel. Leg hier vervolgens het aanmaakhout op en zorg voor aanmaakblokjes. Steek de aanmaakblokjes aan en als je goede trek hebt zul je zien dat het aanmaakhout ervoor zorgt dat je houtblokken mooi gaan branden.

 

Geniet!

Wellicht de belangrijkste tip. Neem de tijd en een lekker glaasje drinken om te genieten van het vuur.