Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Aaltjes zorgen voor een gezond gazon

In het voorjaar stijgt de temperatuur, waardoor de natuur ook weer opbloeit en planten uit de grond opbloeien. Het gras in de tuin zal ook weer ontwaken. In je gedachte zie je een prachtig groen gazon liggen, maar in de werkelijk zitten er gele en kale plekken in het gazon. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat er larven in het gras zitten. Deze larven zijn eenvoudig weg te werken op een biologische manier, namelijk met aaltjes. In deze blog leggen wij precies uit hoe dit werkt. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over een verpest gazon!

De engerling

De engerling is een grote kwaal voor jouw tuin. Het zijn grote larven van ongeveer vier tot vijf centimeter groot en hebben een rupsachtig lichaam met een bruine kop. De engerling is een geel / witte larve van de bladsprietkever en kom je tegen vanaf april / mei, wanneer de bodem van het gazon begint op te warmen. In deze periode gaan de engerlingen zich voortplanten. Uit de uitjes komen de larven tevoorschijn en hier begint het probleem voor het gazon. De larven voeden zich namelijk met de wortels van het gras. Hierdoor krijgt het gras te weinig voeding en vocht. Hierdoor ontstaan de kale en gele vlekken in het gazon die lastig weg te werken zijn. Hiernaast zijn de engerlingen ook nog eens erg gewild bij vogels die hierdoor naar het gazon komen. Daarom is het handig om aaltjes tegen engerlingen in te zetten.

De emelt

Er zijn in Nederland twee soorten langpootmuggen waar de larven van af komen. Deze muggen maar liefs tussen de 300 en 400 eitjes in het gras. Als hier niets mee gedaan wordt is het resultaat dat er honderden bruine larven die wel 5cm lang kunnen worden in jouw tuin komen. De emelt heeft met de engerling gemeen dat vogels ze graag lusten, dus ook de emelt is verantwoordelijk voor de gele plekken op het gazon. Emelten doen naast de wortels leegtrekken, ook het gras eten wanneer ze ’s nachts bij bochtig weer boven de grond uitkomen.

De natuurlijke vijand

Om het gazon niet te verpesten met chemische oplossingen zijn er ook andere mogelijkheden, namelijk aaltjes. Aaltjes zijn draadwormen die je kan gebruiken om het gazon te beschermen. Aaltjes zijn kleine beestjes van ongeveer een 1 mm groot en komen van nature ook in de grond voor. Soms zitten er wel een miljoen aaltjes in een vierkante meter grond.  De aaltjes zijn dus zodanig klein dat ze niet zichtbaar zijn met het blote menselijke oog. Het zijn natuurlijke vijanden van de engerlingen en de emelten. De aaltjes dringen zich naar binnen en gebruiken hun prooi als voedsel bron en broedkamer, waardoor de emelten en engerlingen en hun larven binnen een paar dag dood gaan.

Aaltjes in het gazon plaatsen

Wanneer je aaltjes bestelt zul je een zakje krijgen die je moet mensen met water, het is een vloeibare kuur. Op de verpakking is te vinden hoeveel liter je dient toe te voegen voor de oppervlakte dat je wilt gaan behandelen. 10 liter water is ongeveer goed voor 10 vierkante meter. Het mengsel giet je vervolgens goed verdeeld over het gras heen. Het is beter om te veel dan te weinig te gebruiken, overdosering is namelijk niet mogelijk met aaltjes. Neem dus altijd het zekere voor het onzekere. Wanneer het vroeg warm wordt in het voorjaar komen de engerlingen sneller voor. Wij raden dan ook aan om de aaltjes te plaatsen wanneer het niet te warm is. Het bestrijden van de larven gaat het beste met een bodemtemperatuur van ongeveer 12 graden. Houdt alsnog het gazon goed in de gaten voor eitjes.

https://www.biogroei.nl/b-green