Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Alles over slimme thermostaten

Alles over slimme thermostaten

Er zijn 2 grote redenen dat slimme thermostaten steeds geliefder worden. Aan de ene kant zorgen ze voor ontzettend veel gebruiksgemak. Aan de andere kant kunnen ze energie besparen, en hierdoor zichzelf voor een deel terugverdienen. Laten we hier dieper op ingaan:

Wat maakt een slimme thermostaat nou ‘slim’?

Het is lange tijd zo geweest dat thermostaten in huis eigenlijk niet veel extra’s konden doen dan aangeven hoe warm het is en aannemen wat de doeltemperatuur is. Hier kwam ook nog eens bovenop dat je niet zo goed wist hoe je de thermostaat moest gebruiken, welke knop nou waarvoor was, en hierdoor eindigde je toch altijd weer met de gebruiksaanwijzing.

Hier is gelukkig wel degelijk verandering in gekomen. Het is tegenwoordig mogelijk dat je thermostaat in huis onderdeel wordt van jouw smart living concept. De thermostaat baseert zijn gedrag op jouw levensstijl en kan zich hier dus aan aanpassen. Nu kun je bijvoorbeeld de temperatuur alvast instellen als je al onderweg naar huis bent, zo dat het lekker warm is als je aankomt thuis. Dit is natuurlijk ontzettend fijn, en kan je daarnaast ook nog behoorlijk wat energie besparen. Win-win.  

Voordelen van de slimme thermostaat

Er zijn een hoop voor en tegens om over na te denken. Een van de grootste voordelen is de koppeling die je kunt maken van je thermostaat met je smartphone of tablet. Via deze weg communiceer je ook zaken zoals wanneer je thuis bent, of wanneer je weer van huis vertrekt (zodat het huis al aan het afkoelen is). Het mooie aan een slimme thermostaat is dat deze zelflerend is. De écht slimme thermostaten kunnen zelfs per kamer een verschillende temperatuur instellen. Naast dit gemak zien de thermostaten er tegenwoordig ook veel mooier uit. Leuk voor het oog. Als laatste besparen ze ook nog energie. Je kunt met een slimme thermostaat tot wel 20% energiebesparing halen.  

Nadelen van de slimme thermostaat

Dat een slimme thermostaat zelflerend is, klinkt natuurlijk hartstikke fijn. Maar hou er rekening mee dat dit natuurlijk beter werkt als je een (redelijk) vast ritme en leefpatroon hebt. Let er daarnaast ook op dat de standaardinstellingen niet altijd de meest duurzame optie is. Kijk hier dus naar als je net een slimme thermostaat hebt aangeschaft.

Conclusie

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe thermostaat is het altijd goed om je eerst in te lezen. Maak een weloverwogen beslissing, een thermostaat gaat namelijk lang mee. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met een expert.  

https://www.cvketelvoordeel.nl/nl/