Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

4 Weetjes over gashaarden die je nog niet kende

Wie overweegt om een haard te kopen, moet kiezen tussen hout of gas. Wij zijn voorstander van gas, omdat dit allerlei voordelen biedt: snellere opstart, meer controle over het vuur en geen as ruimen achteraf.

Bovendien zijn moderne gashaarden uitgerust met enkele interessante features

1) Gashaarden kan je bedienen via je smartphone

Bij oudere modellen gebeurde de bediening via een set van hendels en knoppen aan de haard, of met een bijgeleverde afstandsbediening. Tegenwoordig kan je gewoon jouw mobiele telefoon nemen om de gashaard aan en uit te zetten. Hiermee kan je tevens de temperatuur wijzigen. Handig, want op die manier hoef je nooit meer op zoek te gaan naar de afstandsbediening. 

In principe kan je zelfs vanop afstand de haard bedienen. Bijvoorbeeld wanneer je op het werk naar huis vertrekt en in een lekker warme woning wil aankomen.

2) Moderne gashaarden hebben geen waakvlam meer

Net zoals bij een verwarmingsketel hebben heel wat gashaarden een waakvlam. Maar steeds meer producenten stappen hiervan af. Ze vervangen de waakvlam door een elektrische ionisatiepen. Hierdoor is er geen sluipverbruik meer (wat je op jaarbasis enkele tientallen euro’s bespaart). Nog een ander voordeel van deze ionisatiepen is dat het vuur sneller aangaat.

3) Gashaarden komen in verschillende modellen 

Iedereen kent de inbouw gashaard modules die in een muur worden verwerkt. Goed om te weten is dat er vandaag de dag nog andere modellen beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld een doorkijkhaard met glas aan twee zijden. Of een gashaard om tegen de muur te hangen. Er bestaan zelfs speciale haarden voor buiten op je terras.

4) Ze kunnen ook op propaan werken

Niet elke woning heeft een vaste gasaansluiting. Laat dat je vooral niet tegenhouden, want je kan ook opteren voor een gashaard die werkt op propaan. Het propaan zit in een metalen gasfles, die je in de buurt van de haard kan opbergen. Als dat niet handig is?

https://pp-haardenparket.be/haard/gashaard/