Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Werken als ZZP´er: de administratie

Als je als ZZP’er of freelancer werkt, komt er veel meer bij kijken dan alleen het werk dat je doet. Je zal een goede administratie moeten bijhouden. Voor jezelf, maar ook voor opdrachtgevers en de Belastingdienst. Niet het leukste klusje, maar het hoort er nu eenmaal bij. Om het je makkelijker te maken hieronder een aantal tips.

Boekhouding

Houd je boekhouding bij door middel van een app of boekhoudprogramma. Zo heb je je inkomsten en uitgaven altijd overzichtelijk en bij de hand. Wanneer je belastingaangifte gaat doen, is je boekhouding altijd up-to-date en dat scheelt veel uitzoekwerk en tijd aan het einde van het jaar. Zo hoef je ook geen boekhouder in de arm te nemen, en dat scheelt ook weer geld.

Urenregistratie

Om de prijs van je product of dienst te verantwoorden, is het noodzakelijk om je gewerkte uren bij te houden. Zo voorkom je bijvoorbeeld ook dat je té veel tijd besteed aan een project of te weinig factureert. Op termijn leer je zo beter inschatten hoeveel tijd je voor een bepaalde klus kwijt bent. Ook krijg je door urenregistratie inzichtelijk welke handelingen of processen veel tijd kosten en kan je hierop actie ondernemen. Houd je uren registratie dus goed bij. Een app of online programma kan je hierbij helpen.

Offertes en facturen

Ook voor het maken en versturen van offertes en facturen bestaan handige programma’s en apps. Ze zijn vaak volledig in je eigen huisstijl te maken. Dit zorgt voor consistentie en komt professioneel over. Je kan je facturen direct via Ideal laten betalen en je weet dan ook precies welke facturen al betaald zijn en welke niet. Ook kan je automatisch een herinnering sturen wanneer de betalingstermijn verlopen is. Hierdoor zit je niet onnodig lang op je geld te wachten. Prettig voor jou én voor je klanten. 

https://keeping.nl/urenregistratie