Het Thuisgevoel
Image default
Bouwen en verbouwen

Een rieten kap op je huis zetten

De levensduur van het pannendak op je huis is uiteraard niet oneindig. Op een dag zal het aan vernieuwing toe zijn en wat je dan kan doen is eens naar een alternatief kijken: een rieten dakbedekking. Het is een mooie vervanger voor je oude dak en de transformatie van een pannendak naar een rieten dak wordt steeds makkelijker, daarnaast geeft het een hele andere uitstraling aan je huis.

Een rieten dak heeft verschillende leuke voordelen: het isoleert veel beter dan een pannendak, het houdt de buitentemperatuur buiten. Dat wil zeggen dat het in de winter lekker warm blijft binnen en dat het in de zomer fris is in huis. Dat maakt ook dat je kan besparen op kosten voor verwarming en airco. Ook zit er in een rieten dak heel veel leven, het leeft mee met de weersomstandigheden en met de tijd. Wanneer het regent neemt het riet water op en krijgt het een donkerdere kleur, wanneer het warm is en de zon schijnt, is het riet droog en heeft het een lichte kleur. Een jong rieten dak heeft nog een goudgele kleur, naarmate het ouder wordt schiet het riet af en wordt het grijziger.

Naast deze leuke voordelen, heeft een rieten dak ook nadelen. Een rieten dak heeft zeker één keer om de vijf jaar onderhoud nodig door een rietdekker om een lange levensduur te kunnen hebben. De prijs is ook een nadeel, een rieten dak is dubbel zo duur als een pannendak. De prijs is afhankelijk van de grootte van het dak en van de moeilijkheid van de installatie van de rieten kap, bijvoorbeeld als er veel dakramen, dakkappelen of hoeken in zijn, dan is de plaatsing moeilijker en dus ook duurder. Bij het gemiddelde rietdekkersbedrijf ligt de prijs voor een rieten kap tussen de €90 en €110 per vierkante meter.

https://www.rietwerk.nl