Het Thuisgevoel
Image default
Dienstverlening

Cremeren of begraven: een belangrijke keuze

Cremeren of begraven: een belangrijke keuze

Het overlijden van iemand is altijd een verdrietige gebeurtenis. Maar door middel van een mooie en eervolle ceremonie kan het toch nog een gouden randje krijgen. Daarvoor moeten wel vooraf een aantal keuzes gemaakt worden. Is het bijvoorbeeld uw wens om begraven of gecremeerd te worden?

Als u deze keuze bewust zelf kan maken is het voor uw nabestaanden een stuk gemakkelijker om uw wensen in te vullen en zo de ceremonie zo goed mogelijk in te vullen.

De voordelen van cremeren

Crematies hebben door de loop van de jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Waar eerder begraven nog de standaard was, kiest nu het merendeel van de Nederlanders voor een crematie. Wellicht maken meer mensen deze keuze door de vele voordelen die bij deze optie komen kijken. Allereest kunnen de geliefden nabestaanden de as op vele bijzondere en persoonlijke plekken uitstrooien. Dit is natuurlijk een prachtig moment om nog eens afscheid te nemen van de overledene. Daarnaast heeft een crematie ook financiële voordelen. Zo hoeft er geen graf te worden onderhouden en bespaart u ook geld op een kist. Voor mensen die zich bezighouden met het behoud van het milieu is cremeren ook een uitstekend alternatief. Crematies zijn namelijk beter voor het milieu dan begrafenissen.

De nadelen van cremeren

Het is goed voor te stellen dat het voor naasten en geliefden een zware stap is om het lichaam van de overledene te verbranden. Niet iedereen zal zich hier dan ook even comfortabel bij voelen. Ook ontbreekt er een gedenkplek voor mensen die geen as uit kunnen strooien of urn thuis kunnen hebben. Als laatst kan het voor grote families soms lastig zijn om de plaats van uitstrooiing te kiezen.

De voordelen van een begrafenis

Wat voor een crematie ontbreekt, is één van de zwaarwegende voordelen van een begrafenis. Daarmee wordt gedoeld op een gedenkplek. Veel nabestaanden vinden het erg fijn om op een begraafplaats een moment te hebben met de overledene, om te herdenken. Ook is een graf een plek die men heel persoonlijk kan inrichten. Denk bijvoorbeeld aan een grafmonument met een mooie spreuk, mooie kaarsen, bloemen of planten. Ook biedt een begrafenis de mogelijkheid voor alle nabestaanden om er tot op het laatste moment bij te zijn, wat op zijn beurt weer rust en vrede kan bieden.

De nadelen van een begrafenis

Het is hiervoor al even genoemd, maar de kosten van een begrafenis kunnen flink oplopen. Denk hierbij aan de kosten van het onderhoud van het graf, de kist en de aankoop van een monument. Daarbij moet wel gezegd worden dat de kosten natuurlijk niet oneindig blijven doorlopen. Om de paar jaar krijgt u keuze of u het graf wil onderhouden of dat het geruimd mag worden. Ook heeft een begrafenis een grotere impact op het milieu, wat voor veel mensen ook een grote rol speelt.

Overweegt u een crematie in Utrecht of in de omgeving daarvan? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij dit crematorium in Nieuwegein of neem contact op met een uitvaartcentrum in Utrecht.