Het Thuisgevoel
Image default
Dieren

Dit heb je allemaal nodig voor jouw kat

Bij het verkrijgen van een kleine kitten of als je een oudere kat uit het asiel haalt moet je goed voorbereid zijn. Een kat heeft verschillende dingen nodig om zich helemaal thuis te laten voelen in jouw huis en om gezond te blijven. Veel van de spullen die nodig zijn hangt af van of de kat binnen blijft of ook naar buiten gaat. Maar voor beide opties zijn er in ieder geval een aantal basis spullen nodig, zoals voederbakken, speelgoed en een Adori krabpaal zodat de kat niet de hele tijd aan de bank of andere meubels loopt te krabben. Alles voor je kat is te vinden in dit artikel, lees hieronder verder voor de beste tips om aan te schaffen als je een kat krijgt. 

De basisspullen: wat is er noodzakelijk?

Het belangrijkste bij de komst van een kat is dat er goed wordt gekeken naar het soort voer. Dit bestaat namelijk uit drie elementen: droogvoer, natvoer en snoepjes. Soms wordt er gekozen voor het geven van alleen droogvoer, soms voor een combinatie. Snoepjes kunnen handig zijn als een kleine beloning om iets aan te leren. Vaak is droogvoer afgestemd op het ras van de kat, wat bepaalde vitaminen bevat om de kat zo gezond mogelijk te houden. Voor de normale huis-tuin-en-keuken katten is er ook voer beschikbaar, maar ook speciaal voor binnen- of buitenkatten en bijvoorbeeld gecastreerde katten. Daarnaast zijn er ook speciale brokken voor kittens beschikbaar die kleiner van formaat zijn en die iets meer voedingsstoffen bevatten zodat ze goed kunnen groeien. Een tweede belangrijke aankoop is een kattenbak. Katten zijn vrij schoon van zichzelf en leren snel aan hoe ze zindelijk kunnen worden. Een kattenbak die groot genoeg is en waarbij vaak het grind wordt vervangen, helpt om de kat zindelijk te laten zijn. Dit is zeker een voorwaarde voor binnenkatten. Naast het voer en de kattenbak, is het verstandig om ook voer- en drinkbakken te hebben, een kattenmand, een krabpaal en de juiste verzorging zoals een borstel voor de vacht. 

De extra’s: wat zijn goede spullen om aan te schaffen?

Naast de noodzakelijke spullen, is het natuurlijk ook belangrijk om de kat actief te houden. Dit geldt zeker voor binnenkatten die iets minder energie verbruiken dan buitenkatten. Daarom is de aanschaf van speeltjes ook essentieel, maar welke hangt af van het karakter van de kat. Aangezien het aanbod zo groot is, is de tip om een aantal speeltjes uit te proberen zodat je kan zien welke er aanslaan. Als de kat naar buiten gaat, zijn er ook een aantal handige spullen om te hebben. Zo is het van belang dat een kat gechipt is, zodat de kat makkelijk te herkennen is als die wordt gevonden. Een halsband draagt hier ook aan bij en het installeren van een kattenluik is ook handig zodat de kat zelfstandig naar binnen en naar buiten kan lopen. Daarnaast is het fijn met een buitenkat om de kat regelmatig te ontwormen en om de kat te beschermen tegen teken en vlooien. Naast allerlei spullen is het ook van belang om de kat in te enten bij de dierenarts en om regelmatig het dier te laten checken voor ziektes en teken.