Het Thuisgevoel
Image default
Dieren

Vogels kweken in broedkooien  

Het kweken van vogels is voor vogelliefhebbers een prachtige hobby of beroep. Voor beginners die overwegen om vogels te kweken, zijn er een aantal basisvoorwaarden waar men aan moet voldoen om gezonde en energieke vogels te kweken.

Soorten broedkooien

Iedere vogelsoort vraagt om een ander soort kweekkooi, die voldoende ruimte biedt aan hun soort. Kies altijd voor broedkooien, waar je makkelijk de nestcontrole kunt uitvoeren. Zorg dat de vogels weinig stress ervaren en zich snel thuis voelen in hun broedkooi. Er zijn diverse broedkooien van goede en duurzame kwaliteit, waar je jarenlang plezier aan beleeft.

Kistkooi

Kistkooien zijn een van de meest gebruikte broedkooien. De wanden zijn dicht en alleen de voorkant heeft tralies. De vogels ervaren hierdoor geen stress, doordat ze niet gestoord worden door andere vogels in het zicht. Met de lades aan de voorkant kun je als kweker er goed bij om schoon te maken. Kistkooien worden doorgaans in kunststof of hout geleverd. Houten kistkooien zijn moeilijker schoon te maken, de kunststof variant is doorgaans makkelijker in gebruik, maar ook duurder.

Draadkooi

Je kunt ook kiezen voor de draadkooi die erg licht van gewicht is en handig mee te nemen is. De draadkooien worden in het algemeen als meer hygiënischer ervaren, omdat de ontlasting van de dieren van de vogels gescheiden is. Toch kun je niet voorkomen dat er op de traliebodem vogelpoep blijft hangen. Sommige draadkooien kun je ook op elkaar stapelen, zodat je meer broedplaatsen hebt.

Verlichting in broedkooien

Led verlichting wordt steeds vaker in broedkooien toegepast. De verlichting heeft een positieve invloed op broedvogels (99% bevruchte eieren) en ze worden er aanzienlijk rustiger van. Led verlichting die je in de nacht kunt dimmen is een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan storm, wind of regen, ze kunnen de weg naar hun zitstok of andere plekken in de kooi beter vinden. Ook schrikken ze minder van harde geluiden met dimverlichting. De lichturen die je aan moet houden zijn,
Rustperiode: 8 tot 10 uren
Broedstemming te krijgen: 12-14 uur
Er moet drie uur verschil zijn tussen de korte en lange dag. Handig is het als hiervoor een timer wordt gebruikt.

De bodembedekking van broedkooien

De bodembedekking van broedkooien zijn essentieel voor vogels. Vogels die op hun gemak zijn scharrelen graag op de bodem. Houtsnippers of schelpenzand is voor een broedkooi ideaal, maar het hangt ook af van het soort vogel die je kweekt. Voor een fijne leef- en broedomgeving kun je kiezen voor de beste bodemproducten. Je kunt kiezen uit:

  • Schelpenzand
  • Houtsnippers
  • beukensnippers
  • hennepvezels
  • Mais

Afmetingen van broedkooien

Het hangt van de vogelsoort af, toch kun je vogels al in broedkooien van 50- 60 centimeter breed en 40 centimeter diep kweken. Vogels moeten hun jong na het broeden opvoeden en ze moeten hun vleugels kunnen spreiden. Hiervoor hebben ze de ruimte nodig.

Voor de handige doe-het-zelver is een zelfgemaakte broedkooi een uitdaging om te maken en kan de broedkooi aan alle eisen van de bouwer voldoen.

https://www.birdsupply.nl/