Het Thuisgevoel
Image default
Eten en drinken

Thuis de perfecte flat white maken: hoe doe je dat?

Thuis de perfecte flat white maken: hoe doe je dat?

Wil je een flat white, cappuccino of misschien toch wel een latte macchiato maken ? Dan sta je al snel voor de keuze om een goede melkopschuimer kiezen. Dit is nog niet zo eenvoudig als dat het lijkt, want deze verschillen nog wel eens in mogelijkheden. Zo hebben alle dranken een andere behoefte qua temperatuur en structuur. Het ene moet schuimen, waar het ander alleen maar warm hoeft te zijn. Daarnaast is een bonenmachine dan wel een echte aanrader. Hiermee kan je een lekker straffe bak zetten en dat is ook nodig voor de juiste structuur. Als je dit niet met een espresso bakkie doet dan zakt hij namelijk helemaal in.

De historie van koffie

De koffieboon is oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Wist je dat de gemiddelde Nederlander wel 150 liter koffie per jaar drinkt. Pas sinds de 17de eeuw zijn we ook koffie gaan importeren uit Arabië. Dit is nu de koffie van de hoogste kwaliteit, maar dat kan over een paar jaar zomaar anders zijn. Dit omdat je ook weer smaakvariaties maakt en mensen op trend afkomen. Uiteindelijk gaat er niets boven een heerlijk puur bakkie pleur.

Pas in 1615 werd het eerste echte koffiehuis opgericht. Dit gebeurde in Venetië en daarom denken veel mensen dat koffie echt iets italiaans is. Echter is dat dus niet want toentertijd kwamen de bonen uit ethiopië of arabia. Nu maken ze wel veel blends daar, maar echt de koffieboon zelf wordt er niet veel verbouwd. In Nederland kwam het eerste koffiehuis vele malen later, om precies te zijn in 1663. Als je dat vergelijkt met vandaag de dag dan telt alleen Londen al 300 koffiehuizen. Het is zo populair en ook nog steeds meer aan het uitbreiden.

Welke soort is het meest populair?

Zwarte koffie blijft vandaag de dag nog steeds het populairste. De jeugd drinkt vaak wel de smaakvariaties, maar vanaf zo’n jaar of 35 verandert dat snel. Iedereen wil dan het liefste een bakkie zwart of een heerlijke espresso. Soms heeft dit ook met status en aanzien te maken, maar meestal is het toch gewoon voor de smaak. Nu kun je met zwart ook heel veel variëren. Je zou eens koffie uit bijvoorbeeld een ander land kunnen proberen. De ene soort heeft een volle en stevige bak waar de ander juist weer wat meer kracht en bitterheid heeft. Het blijft naar onze mening een kwestie van smaak en er is dus ook niet echt 1 winnaar te noemen.

Waarom denken wij dat cappucino het meest populair is

Veel mensen drinken een cappuccino op het terras. Maar uit onderzoek blijkt dat deze soort vooral onder vrouwen populair is. Dit is ook niet gek want zitten immers vaker op het terras als een man. Daarnaast wil een man ook laten zien dat hij een echte man is en “zwarte” koffie drinkt. In de praktijk lijkt dit wel zo, maar de laatste jaren is ook die trend aan het verschuiven. Als je het ons over 10 jaar nog een keer vraagt dan kan het zomaar anders zijn. Een man mag immers vandaag de dag ook anders zijn!