Het Thuisgevoel
Image default
Eten en drinken

Wanneer gebruik je best een koffiemolen

Voor veel jonge mensen is de koffiemolen een artikel, waar ze eigenlijk niets van weten. De ouderen onder ons, weten dat er in de jaren vijftig en zestig veel gebruik werd gemaakt van de koffiemolen. De geur die ontstaat is heerlijk en geeft mensen een echt thuisgevoel. 

De handkoffiemolen wordt misschien nog door een enkeling gebruikt. Als antiek accessoire in de landelijke keuken, zal de handkoffiemolen een aantrekkelijke toevoeging zijn aan het keukeninterieur. De elektrische koffiemolen kwam in de jaren ’60 op de markt. De kant en klare gemalen koffie die tegenwoordig overal te koop is, zorgt voor afname van de elektrische molen.

 

Zelf koffiebonen malen

Wil je de échte smaak van koffiebonen? Dan is het gebruik van een koffiemolen de beste keus. De smaak en de geur, geeft de echte koffiebeleving. Gemalen koffie die in pakken te koop zijn verliezen voor een groot deel de ultieme koffie smaak. Dit gebeurt al snel nadat het koffie pak geopend is. 
Een nadeel van zelf koffie malen met een wat ouder apparaat geeft ongelijke korrels. Vivakoffie heeft de juiste maling nodig, om het meest lekkere kopje koffie te zetten. Pruttelkoffie drinken we eigenlijk al lang niet meer. Tegenwoordig is de espressokoffie de meest gedronken koffie onder de veertig-plussers. De wat oudere mensen zetten hun koffie nog op de ouderwetse manier met een koffiezetapparaat. Dit is de filterkoffiezetapparaat.

 

Liefhebbers van koffiedrinken

De geur van vers gezette koffie in de ochtend, is voor de liefhebber van koffie het meest ultieme moment van de dag. Koffie kan herinneringen oproepen van vroeger toen je moeder of oma nog met de hand de koffie opgoot. Dát was pas koffiedrinken. Filterkoffie met hete melk. Vellen op de koffie door de hete melk waren aan de orde van de dag.
Tegenwoordig willen we dat niet meer. Er zijn nu heerlijke koffiecreamers op de markt, die de koffie de juiste smaak geven. De echte koffiedrinker zal echter zijn koffie het liefst zwart drinken in de ochtend. Een goede koffiemolen is daarom geen overbodige luxe.

 

Een koffiemolen aanschaffen

Ben je een echte koffieliefhebber, dan is de aanschaf van een goede koffiemolen een verstandige keus. De korrels van gelijke grootte geven de lekkerste koffie. 
Koffie die vers wordt gemalen is veel smakelijker, dan de gemalen koffie uit pakken die je in de supermarkt koopt. Er zijn nog wel handmatige koffiemolens te koop maar de elektrische variant heeft dezelfde voordelen. 
Zo rond 1540 werden de eerste koppen koffie geserveerd in Nederland. Sinds deze jaren is er natuurlijk veel verbeterd. Wie kent ze niet, de vierkante, houten koffiemolen die je op je schoot zette en je al draaiende een mooie koffiekorrel gaf. Daarna kwam de wandkoffiemolen en weer een aantal decennia later kwam de elektrische koffiemolen op de markt.
De koffiemalers van tegenwoordig zijn best wel kostbaar. Wil je een koffiemolen die scherp is geprijsd en je van de juiste koffiemaling voorziet, dan heb je voor een prijs van tussen de 75 en 150 euro een prima koffiemolen. Er zijn natuurlijk ook modellen die 350 euro kosten, maar zit je ook te wachten op meer dan 100 maalinstellingen?

De Barratza Encore is een vriendelijk geprijsde koffiemolen (140 euro) welke 40 maalstanden heeft en de koffiebonen dus naar jouw maatstaven kan malen. Kijk voor de verschillende mogelijkheden op de diverse websites en laat je informeren over de vele mogelijkheden.