Het Thuisgevoel
Image default
Financieel

Hoe belangrijk is de inboedelverzekering echt?

Wanneer je net een huis hebt aangekocht of je bijvoorbeeld je intrek hebt genomen in een huurwoning zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Eén van deze zaken is het afsluiten van de vereiste verzekeringen. De inboedelverzekering is wat dit betreft ongetwijfeld één van de belangrijkste. Door het afsluiten van deze verzekering wordt er namelijk voor gezorgd dat je inboedel wordt beschermd tegen tal van verschillende risico’s. Het gaat hierbij niet alleen om diefstal, maar ook om schade door bijvoorbeeld brand. Wil jij ook graag achterhalen hoe belangrijk de inboedelverzekering nu in de praktijk precies is? Je komt het allemaal te weten door middel van de informatie hier op deze pagina.

            Onderschat de waarde van je inboedel niet

Het belang van de inboedelverzekering wordt in de praktijk vooral bepaald door de waarde waar je inboedel over beschikt. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk sterk afhankelijk kan zijn van verzekeringnemer tot verzekeringnemer. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat voor de meeste mensen geldt dat ze de waarde van hun inboedel sterk durven onderschatten. Reeds de standaard inboedel die deel uitmaakt van een huishouden vertegenwoordigt op zichzelf reeds een meer dan behoorlijke waarde. Het gaat hierbij dan onder meer om:

 

  1. De meubels die deel uitmaken van de inboedel;
  2. Al het keukengerei (inclusief de toestellen);
  3. De spullen die zich in de badkamer bevinden;
  4. Eventuele kunstwerken en / of bijzondere objecten;

 

Het is opvallend hoe snel de waarde van de inboedel oploopt. Dit heeft alles te maken met het feit dat werkelijk alle losse onderdelen in je woning erbij worden gerekend. Het gaat hier dus niet alleen maar om kleine spullen, maar ook om grote objecten, meubels, etc. die je kan verplaatsen. Alles wat niet vastzit aan het huis en wat je dus eventueel zou kunnen meenemen naar een andere woning bij een verhuis kan tot de inboedel worden gerekend.

            Hoe wordt de waarde van je inboedel bepaald?

De waardebepaling van je inboedel gebeurt in de praktijk aan de hand van een inventaris die wordt opgemaakt. Het gebeurt ook vaak dat er een soort van inschatting wordt gemaakt van de waarde die de inboedel vertegenwoordigt. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat deze schatting zo correct mogelijk moet verlopen. Dit niet in het minst omdat het oververzekeren van je inboedel je alleen maar een hogere verzekeringspremie oplevert. Bij een eventueel schadegeval zal je dan ook nooit meer geld uitbetaald krijgen dan de effectieve (actuele) waarde is van je inboedel. Oververzekeren heeft dus absoluut geen zin.

            Individueel verzekeren van dure inboedel

Het is in de praktijk van belang om er rekening mee te houden dat we een onderscheid maken tussen enerzijds de algemene inboedel van een woning en anderzijds de specifieke, vaak extra dure inboedel waar een huis over kan beschikken. Het gaat hierbij dan onder meer om:

 

  1. Kunstwerken;
  2. Antiek;

 

De reden waarom de meeste mensen ervoor kiezen om dit type van inboedel apart te laten verzekeren door middel van de inboedelverzekering heeft niet alleen te maken met het karakter van de stukken. Daarnaast kan het voor bijvoorbeeld kunst belangrijk zijn dat deze wordt verzekerd tegen de actuele dagwaarde. Veel mensen denken dat, dat standaard het geval is, maar dat is het dus niet. Wanneer je een kunstwerk hebt aangekocht is het best mogelijk dat deze bij aankoop een waarde heeft van bijvoorbeeld 3000 euro. Naarmate de tijd vordert kan die waarde oplopen tot ettelijke tienduizenden euro’s of misschien zelfs nog meer.

 

Wanneer je het kunstwerk van je keuze door de inboedelverzekering standaard laat verzekeren wordt de oorspronkelijke aankoopwaarde genomen als uitgangspunt. Heeft de waarde door de jaren heen dus met andere woorden een bepaalde evolutie doorgemaakt? Dan zal die meerwaarde niet worden gedekt door de inboedelverzekering. Door ze apart te laten verzekeren is dat uiteraard wel het geval.

            Welke schade wordt er door de inboedelverzekering gedekt?

De inboedelverzekering is een behoorlijk veelzijdige verzekering. Voordat we precies aangeven welke schade er wordt gedekt door de inboedelverzekering is het wel belangrijk om het verschil te begrijpen tussen deze verzekering en de zogenaamde opstalverzekering. Door deze laatste wordt immers enkel en alleen datgene gedekt wat vast zit aan het huis. Dit geldt dus met andere woorden niet voor de zaken die je mogelijks mee zou kunnen verhuizen naar een nieuwe woonst. Als eigenaar van vastgoed is het dan ook steeds de interessantste keuze om allebei deze verzekeringen af te sluiten. In ieder geval, de inboedelverzekering zorgt in de praktijk voor het verzekeren van de volgende schade:

 

  1. Schade veroorzaakt door brand of wateroverlast;
  2. Schade als gevolg van een inbraak en / of diefstal;
  3. Schade die het geval is van vandalisme;

 

Bovenstaande maakt duidelijk dat de inboedelverzekering toch best een niet onaanzienlijk risico dekt. Het afsluiten van deze verzekering is dan ook voor iedereen een aanrader. Het financiële risico dat je anders loopt is gewoon veel te groot.

               Wat met de inboedel die je onderweg meeneemt?

Tot slot stellen veel mensen zich nog de vraag wat er nu precies gebeurt met de inboedel die ze onderweg meenemen. Dit is een logische vraag, want tegenwoordig nemen we veel meer toestellen mee onderweg in vergelijking met vroeger. Denk hierbij niet alleen aan een dure smartphone, maar ook aan bijvoorbeeld je tablet en / of laptop. Onderweg worden deze verschillende zaken blootgesteld aan verschillende risico’s. Niet alleen kunnen ze beschadigd worden, daarnaast is het ook mogelijk dat ze bijvoorbeeld worden gestolen. Wil je deze risico’s graag verzekeren? Dat is mogelijk, maar er moet wel een aparte dekking voor worden afgesloten. Dit betekent uiteraard ook weer extra kosten. Dit zijn overwegingen om mee te nemen bij het inboedelverzekering vergelijken.

 

Standaard is het zo dat enkel en alleen de inboedel wordt gedekt die zich in je woning bevindt bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Voor het verzekeren van de inboedel die je meeneemt onderweg dien je dus indien je dat wenst een extra dekking af te sluiten. Let ook goed op welke schadegevallen precies worden gedekt, hoeveel de extra premie bedraagt, etc. Dit kan namelijk sterk verschillen afhankelijk van de inboedelverzekering in kwestie.