Het Thuisgevoel
Image default
Gezondheid

8 stappen om uw eigenwaarden te vergroten

Als het om je eigenwaarde gaat, doet er maar één mening echt toe: die van jou. En zelfs die moet zorgvuldig worden geëvalueerd; we hebben de neiging om onze eigen strengste critici te zijn.

Sommigen navigeren de wereld – en relaties – op zoek naar enig bewijs om hun zelfbeperkende overtuigingen te valideren. Net als rechter en jury zetten ze zichzelf voortdurend voor de rechter en veroordelen ze zichzelf soms tot een leven lang zelfkritiek.

Hieronder volgen acht stappen die u kunt nemen om uw gevoel van eigenwaarde te vergroten.

 

1. Let op.

We kunnen niets veranderen als we niet erkennen dat er iets te veranderen is. Door ons simpelweg bewust te worden van onze negatieve zelfpraat, beginnen we afstand te nemen van de gevoelens die het oproept. Hierdoor kunnen we ons minder met hen identificeren. Zonder dit besef kunnen we gemakkelijk in de val lopen door onze zelfbeperkende praat te geloven, en zoals meditatieleraar Allan Lokos zegt: “Geloof niet alles wat je denkt. Gedachten zijn precies dat – gedachten. “

Zodra je merkt dat je het pad van zelfkritiek ingaat, noteer dan voorzichtig wat er gebeurt, wees er nieuwsgierig naar en herinner jezelf eraan: “Dit zijn gedachten, geen feiten.”

 

2. Verander het verhaal.

We hebben allemaal een verhaal of een verhaal dat we over onszelf hebben gemaakt dat onze zelfpercepties vormt, waarop ons kernbeeld van onszelf is gebaseerd. Als we dat verhaal willen veranderen, moeten we begrijpen waar het vandaan komt en waar we de berichten hebben ontvangen die we onszelf vertellen. Wiens stemmen internaliseren we?

 

3. Voorkom dat je in het konijnenhol van vergelijk en wanhoop valt.

“Twee belangrijke dingen die ik benadruk, zijn acceptatie oefenen en jezelf niet langer met anderen vergelijken”, zegt psychotherapeut Kimberly Hershenson, LMSW. “Ik benadruk dat het feit dat iemand anders blij lijkt op sociale media of zelfs persoonlijk, niet betekent dat ze ook gelukkig zijn. Vergelijkingen leiden alleen tot negatieve zelfpraat, wat leidt tot angst en stress. “

Gevoelens van een lage eigenwaarde kunnen een negatieve invloed hebben op uw geestelijke gezondheid en op andere gebieden in uw leven, zoals werk, relaties en lichamelijke gezondheid.

 

4. Bereik je innerlijke rockster.

Albert Einstein zei: “Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zijn hele leven geloven dat hij stom is. ” We hebben allemaal onze sterke en zwakke punten. Iemand is misschien een briljante muzikant, maar een vreselijke kok. Geen van beide kwaliteit definieert hun kernwaarde.

Erken wat uw sterke punten zijn en het gevoel van vertrouwen dat ze oproepen, vooral in tijden van twijfel. Het is gemakkelijk om generalisaties te maken als je iets ‘verprutst’ of ‘faalt’, maar jezelf eraan herinneren hoe je rockt, biedt een realistischer perspectief op jezelf.

 

5. Oefening.

Veel onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen lichaamsbeweging en een hoger gevoel van eigenwaarde, evenals een verbeterde geestelijke gezondheid. “Trainen zorgt voor empowerment, zowel fysiek als mentaal”, “vooral gewichtheffen waar je de prestaties kunt kalibreren. Oefening organiseert uw dag rond zelfzorg. “

Ze stelt voor om dagelijks een taak van je eindeloze to-do-lijst te laten vallen met als enig doel te ontspannen of iets leuks te doen, en te kijken hoe dat voelt. Van andere vormen van zelfzorg, zoals goede voeding en voldoende slaap, is ook aangetoond dat ze positieve effecten hebben op het zelfbeeld.

 

6. Behandel anderen.

Hershenson stelt voor om vrijwilligerswerk te doen om diegenen te helpen die minder geluk hebben. “Door anderen van dienst te zijn, word je uit je hoofd. Als je iemand anders kunt helpen, ben je minder gefocust op je eigen problemen. “

Er is veel waarheid in het feit dat wat we daar in de wereld verspreiden, de neiging heeft om als een boemerang naar ons terug te keren. Om dit uit te testen, besteedt u een dag aan het opzettelijk uiten van positieve gedachten en gedrag naar degenen met wie u in contact komt. Houd tijdens uw dagelijkse werkzaamheden rekening met wat bij u terugkomt en merk ook op of uw humeur verbetert.

 

7. Vergeving.

Is er iemand in je leven die je niet hebt vergeven? Een ex-partner? Een familielid? Jezelf? Door vast te houden aan gevoelens van bitterheid of wrok, houden we onszelf vast in een cyclus van negativiteit. Als we onszelf niet vergeven hebben, zal schaamte ons in dezelfde cirkel houden.

 

8. Onthoud dat u niet uw omstandigheden bent.

Ten slotte is het essentieel om te leren onderscheid te maken tussen uw omstandigheden en wie u bent. “Het erkennen van innerlijke waarde en het liefhebben van iemands onvolmaakte zelf, vormen de veilige basis voor groei”. “Met die zekerheid ben je vrij om te groeien met plezier, niet met faalangst, want falen verandert niets aan de kernwaarde.”

We worden allemaal geboren met een oneindig potentieel en dezelfde waarde als mensen. Dat we iets minder zijn, is een verkeerde overtuiging die we in de loop van de tijd hebben geleerd. Daarom kunnen met hard werken en zelfcompassie zelfvernietigende gedachten en overtuigingen worden afgeleerd. Het nemen van de hierboven beschreven stappen is een begin van de poging om de eigenwaarde te vergroten, of, zoals Schiraldi zegt, om ‘eigenwaarde te erkennen. Het bestaat al in elke persoon. “