Het Thuisgevoel
Image default
Gezondheid

Wat is een diëtist?

Iemand die de vier jaar durende hbo-opleiding Voeding en Diëtiek heeft afgerond mag zichzelf officieel een diëtist noemen. Op dat moment is hij of zij deskundig als het gaat om voeding en gedrag, bij gezondheid en ziekte.

Wat doet een diëtist?

Een diëtist begeleidt je voornamelijk bij het verliezen of aankomen van gewicht. Daarnaast geven ze ook een voedingsadvies op het moment dat je chronisch ziek bent, of een allergie hebt. Het gaat dan specifiek om: Diabetes, kanker, longziekten, nierfalen en hart- en vaatziekten.

Diëtisten zijn tewerkgesteld in vele hoeken van de maatschappij. Denk onder andere aan: ziekenhuizen, woon- en zorgcentra, het onderwijs, cateringbedrijven en bij dienstverlening centra.

Werkwijze van een diëtist

Vaak kom je terecht bij een diëtist door middel van een verwijsbrief van bijvoorbeeld de huisarts. Dat kan komen doordat je een ziekte of aandoening hebt zoals: Hartfalen, jicht, hoge bloeddruk en cholesterol, overgewicht of ondergewicht.

Het eerste consult (een advies van een arts) zal tussen de 50 en 60 minuten duren. Hierin worden je klachten, voedingspatroon, werk- en leefomstandigheden en wat je verwachtingen zijn allemaal besproken. Op basis daarvan zal de diëtist een persoonlijk voedingsadvies afstemmen. Ook bespreekt de diëtist hoe het vervolgtraject eruit ziet, mocht dat van toepassing zijn. Naderhand krijgt de verwijzende arts een rapportage, met daarin alle besproken punten van het eerste consult. Wel wordt hierbij logischerwijs gelet op de privacy, het rapport zal dus blijven binnen het contact van de verwijzende arts, de diëtist en jijzelf.

 

Tijdens een vervolg consult, wat ongeveer 15 tot 30 minuten zal duren, bespreek je hoe de uitvoering ging na het eerste consult. Hierin wordt alles besproken om ervoor te zorgen dat het na het tweede consult nog beter gaat. De diëtist zal je daarbij op een motiverende en actieve manier begeleiden. Dat kan zijn door het patroon te behouden, of door het misschien aan te passen zodat het beter past bij je persoonlijke wensen. Daarnaast zal de diëtist ook nog praktische adviezen geven die te gebruiken zijn in het dagelijkse leven. Je kunt dus meer dan alleen afvallen met diëtist Utrecht!

https://samen-sterk.com/dietist-utrecht/