Het Thuisgevoel
Image default
Huisdieren

Ziektes bij katten

Vandaag de dag worden veel katten steeds vatbaarder voor ziekten dan hiervoor. Dit is een verschijnsel dat optreedt bij meerdere levensvormen. De grootste reden is dat na eeuwenlang fokken en dus onnatuurlijke selectie veel huisdieren, waaronder dus katten, bijzonder vatbaar zijn voor enkele dodelijke ziektes. Natuurlijk is dit een worst-case scenario, maar ook als het ergste niet gebeurd zijn raskatten door een verstoord immuunsysteem bijzonder vatbaar voor minder levensbedreigende ziektes.

 

Een van de meest kwetsbare plekken van een kat is het spijsverteringsstelsel. Het spijsverteringsstelsel zorgt voor de opname en de vertering van het voedsel dat de kat binnenkrijgt en is dus van vitaal belang voor de gezondheid van de kat. Indien er iets misgaat in het spijsverteringsstelsel is het erg makkelijk voor de kat om grove gevolgen te ondervinden. Naast pathogene besmettingen en virusinfecties is het ook mogelijk voor katten om binnen het spijstervertingsstelsel, bijvoorbeeld in de darmen, om geïnfecteerd te raken door wormen en andere parasieten. In dit soort gevallen is het belangrijk om de kat zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen om de wormen te laten verwijderen en zo verdere gezondheidscomplicaties te voorkomen. 

 

Het ligt erg voor de hand maar dit soort problemen kunnen bijzonder veel stress bij de kat opleveren. Deze stress kan zich manifesteren in verschillende vormen. Zo kan de kat drastisch minder actief worden, zich gaan verstoppen of hyperventileren. Wanneer een kat gestresst raakt door langdurig ziek zijn is er vaak sprake van chronische stress, wat de meest gevaarlijke vorm van stress is. Chronische stress kan ertoe leiden dat de kat in een constante flight-fight modus zit en als dit te lang doorgaat kan dit leiden tot een vermindering van alle lichamelijke activiteit. Het is dus ook belangrijk om naast een behandeling voor de ziekte waar de kat aan lijdt ook een oplossing te vinden voor de stress die de kat ondervindt om verdere gezondheidsproblemen te vermijden.

 

https://www.organimal.nl/