Het Thuisgevoel
Image default
Kunst en Kitsch

Vakmanschap op zijn best: Ontdek de kunst van taxidermie in Europa

Taxidermie (het opzetten van dieren) bestaat al eeuwen, maar heeft de laatste jaren weer aan populariteit gewonnen. Deze blogpost verkent de geschiedenis van taxidermie in Europa, hoe het vandaag de dag wordt gebruikt en een aantal problemen rond deze praktijk.

Een korte geschiedenis van taxidermie in Europa.

Het woord “taxidermie” is afgeleid van de Griekse woorden “taxis”, wat schikking betekent, en “derma”, wat huid betekent. De praktijk van taxidermie gaat terug tot de oudheid, toen het werd gebruikt voor conserveringsdoeleinden. De eerste methoden waren ruw en leverden vaak exemplaren van slechte kwaliteit op. In de 18e eeuw begonnen Europese naturalisten taxidermie wetenschappelijker te benaderen. Zij ontwikkelden nieuwe technieken die resulteerden in beter uitziende exemplaren. Dit leidde tot een toename in de populariteit van taxidermie, en tegen de 19e eeuw was het een populaire hobby geworden onder heren naturalisten.

Tijdens het Victoriaanse tijdperk werd taxidermie nog populairder. Er werden nieuwe methoden ontwikkeld die meer levensechte resultaten mogelijk maakten. Dierenhuiden werden behandeld met arsenicum en andere chemicaliën om bederf te voorkomen. Vogels werden op draadframes gemonteerd zodat ze in levensechte houdingen konden worden neergezet. Het Victoriaanse tijdperk zag ook de opkomst van gespecialiseerde taxidermiewerkplaatsen. Deze werkplaatsen produceerden exemplaren van hoge kwaliteit voor zowel wetenschappelijke als artistieke doeleinden.

Huidige tijd

Tegenwoordig is taxidermie niet langer alleen een hobby of wetenschap, maar een kunstvorm. Er zijn nu veel professionele taxidermisten die levensechte opgezette dieren verkopen en maken voor musea, galeries en particuliere verzamelaars. Taxidermie wordt ook steeds populairder als woontrend. Het is niet ongewoon om opgezette dierenkoppen of hele dieren te zien in huizen en bedrijven.

Hoe wordt taxidermie tegenwoordig gebruikt?

Taxidermie is de laatste jaren weer populair geworden, vooral in de kunstwereld. Een aantal hedendaagse kunstenaars hebben taxidermie in hun werk verwerkt, vaak om uitspraken te doen over de menselijke conditie of de natuurlijke wereld.

Een van de bekendste voorbeelden hiervan is Damien Hirst’s werk “The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living”, dat bestaat uit een haai geconserveerd in formaldehyde. Hirst heeft gezegd dat het werk bedoeld is om “de kwestie van de dood en hoe we daarmee omgaan” te onderzoeken.

Andere kunstenaars hebben taxidermy gebruikt om meer grillige werken te maken. De Engelse kunstenares Polly Morgan, bijvoorbeeld, gebruikt dode dieren om delicate sculpturen te maken die zowel mooi als verontrustend zijn. Haar werk vervaagt vaak de grens tussen leven en dood, waardoor we onze eigen relatie tot de natuur in vraag stellen.

Werken met verschillende diersoorten.

Hoewel veel taxidermisten zich tegenwoordig concentreren op het werken met traditionele jachtdieren zoals herten en elanden, zijn sommigen zich gaan bezighouden met andere diersoorten. Dit heeft tot interessante en unieke resultaten geleid, omdat verschillende dieren verschillende taxidermiemethoden vereisen.

Een bedrijf genaamd Van Dyke’s is bijvoorbeeld gespecialiseerd in taxidermie voor reptielen en amfibieën. Zij conserveren alles, van alligators tot slangen, kikkers en hagedissen, met behulp van verschillende technieken. U kunt zich voorstellen dat het werken met deze dieren zijn eigen uitdagingen kent!

Hassing Taxidermy

Een ander bedrijf genaamd Hassing taxidermy heeft een soortgelijke aanpak, maar richt zich op een breed scala van opgezette dieren, van opgezette vogels tot opgezette leeuwen. Deze dieren worden in Nederland vervaardigd en voldoen aan alle gestelde Europese richtlijnen. 

Verscheidenheid aan objecten

Een van de voordelen van het werken met verschillende diersoorten is dat taxidermisten een grotere verscheidenheid aan looks kunnen creëren. Dit geeft hen de mogelijkheid om hun stukken aan te passen aan de specifieke wensen van hun klanten. Daardoor kunnen mensen die taxidermie laten uitvoeren nu precies krijgen wat ze willen, in plaats van genoegen te nemen met iets dat in de buurt komt.

Taxidermie in de 21e eeuw.

In de 21e eeuw is taxidermie weer populairder geworden. Dit kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, waaronder de opkomst van de “rariteiten” en “curiosa” beweging, evenals een toegenomen belangstelling voor natuurlijke historie en wetenschap. Taxidermie wordt nu beschouwd als een kunstvorm, en er worden zelfs jaarlijks taxidermiewedstrijden gehouden.

 

https://hassingtaxidermy.com