Het Thuisgevoel
Image default
Kunst en Kitsch

Thuis in je laatste huis – Een doodskist die leven brengt

Thuis in je laatste huis?

Een groep studenten uit Delft bedacht een betere manier van begraven. Begraven is nogal milieubelastend en soms zélfs vervuilend. Lichaamsvreemde stoffen en medische toevoegingen in ons lichaam (pacemaker, kunstheupen, knieën etc. ) kunnen na het begraven in de bodem komen en daarmee het milieu schaden of belasten. De studenten begonnen  de startup “Loop” en ontwikkelden een unieke “levende” doodskist die ze “Living Cocoon” noemden. De kist brengt levende organismen in de bodem die helpen het lichaam te verteren en milieubelastende stoffen veilig transformeert. “Loop” wil een verandering op het gebied van begraven en doodskisten teweeg brengen. 

Een verandering die helemaal past in de huidige trend  rondom de dood; van uitvaarten en begrafenissen tot aan grafstenen, grafmonumenten en grafkunst – alles wordt persoonlijker, bewuster en meer maatwerk.

 

Eén met de Natuur?

Het doel van de startup is om overledenen één met de natuur te laten worden. De doodskist die de startup ontwikkelde is een grafkist die gemaakt is met levend mycelium. Mycelium voor wie het niet weet is groeit meestal onder de grond en is een schimmel die leeft in en tussen de wortels van bomen en planten.

De biologie zegt dat schimmels een belangrijk onderdeel vormen van de natuurketen. Dode stoffen van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong worden omgezet tot bruikbare stoffen voor het bodemleven dat weer zorgt voor plantengroei. Je kunt mycelium gerust de recycler van moeder natuur noemen. In feite is Mycelium een giga groot netwerk van schimmeldraden dat essentieel is voor het bodemleven.

Mycelium kan zelfs milieubelastende stoffen als olieën, plastics en zware metalen transformeren tot gezonde stoffen.

De Dood als basis voor het Nieuwe

Hoe snel gaat dat omzetten en verteren van dood materiaal? Wel de kist van mycelium verteert eenmaal in de grond binnen een maand. Het lichaam dat in een Living Cocoon begraven is verandert dankzij de schimmel in een periode van 2 tot 3 jaar volledig tot gezonde bruikbare voeding voor de natuur. Een lichaam dat in een gewone houten kist begraven is heeft voor ditzelfde proces wel tien jaar nodig en laat in veel gevallen milieubelastende stoffen achter.

 

Bijzondere uitvaarten en persoonlijke grafmonumenten

De afgelopen decennia ontstond er al divers aanbod van doodskisten. Naast de standaard houten kist in verschillende prijsklassen kwamen er ook lijkwades van vilt, manden van wilgentenen en zelfs kartonnen grafkisten.

  Er is nog wel behoefte aan nóg meer keuze? Volgens Cissy van Winden directrice bij uitvaartverzorging MargotSiebenlist is de Living Cocoon een welkome aanwinst in het assortiment. Voor mensen die betrokken zijn bij het milieu is het zelfs een uitkomst als begraven het milieu minder of zelfs niet belast. Van Winden ziet alles rondom de dood en uitvaarten persoonlijker worden. Nabestaanden willen zelf actief betrokken worden bij de uitvaart van hun dierbare.

Ook bij de keuze voor een grafsteen kiezen nabestaanden steeds vaker voor een speciaal voor hen ontworpen gedenkteken.

Kunst op het graf.

De standaard grafstenen en grafzerken overheersen de begraafplaatsen. Toch zie je ook hier steeds vaker dat nabestaanden kiezen voor een uniek en persoonlijk gedenkteken, vaak door een grafkunstenaar ontworpen. Materialen als glas, RVS en cortenstaal voor grafmonumenten zijn populair.  Grafkunst verheft het graf tot een bijzondere gedenkplek met een artistiek en kunstzinnig monument speciaal op verzoek van de nabestaanden ontworpen. 

Unieke grafstenen, grafmonumenten en grafkunst.

Grafstenen en grafmonumenten zijn nog wel veelal standaard, maar ook daar is de trend naar meer persoonlijk, uniek en zelfs artistieke grafkunst door een gespecialiseerde grafkunstenaar ontworpen. Moderne eigentijdse materialen en technieken (denk aan (gekleurd) glas, glasfusion, RVS en geroest staal (cortenstaal) zie je steeds vaker op begraaf plaatsen. Moderne grafmonumenten met veel kleur zie je vooral op een kinder- of babygraf.  Grafkunst maakt een graf tot een persoonlijke gedenkplek met een kunstzinnige uitstraling meestal door een gedenkteken dat speciaal door een kunstenaar is ontworpen op verzoek en in overleg met de nabestaanden.

Dood in een levende kist

Iedereen kent de standaard doodskist van hout in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Maar zijn ook alternatieven. Vaak goedkoper, creatiever en persoonlijker. Een lijkwade (die van stof of vilt is gemaakt) is misschien wat meer confronterend, maar oogt minder benauwend dan een dichte kist. Een grafkist die gemaakt is van gevlochten wilgentenen heeft een vriendelijke open uitstraling en is als kist minder milieubelastend. Er zijn ook kisten die van Nederlands hout zijn gemaakt. Een goede keuze voor mensen die begaan waren met het milieu.

Maar de levende doodskist Living Cocoon helpt als enige kist tot nu toe om het lichaam op verantwoorde wijze snel terug te laten keren als voeding voor de natuur. 

Deze bijzondere en innovatieve  grafkist is inmiddels in gebruik en de nabestaanden reageren positief.  U kunt de kist via uw uitvaartverzorger bestellen.  Kijk op https://www.loop-of-life.com voor meer info en de bestelmogelijkheden.

 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken van RVS en glas die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/