Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

6 tips voor de perfecte eetkamerstoelen

Het meest voor de hand liggende waar je aan denkt bij het inrichten van de eetkamer is de eettafel. Maar vergeet ook niet de stoelen! Deze zijn misschien wel belangrijker. Je zult veel zitten in deze stoelen, dus ze moeten comfortabel zijn. Naast comfort is het ook fijn als ze er mooi uitzien en passen in je interieur. Maar hoe zorg je ervoor dat je de perfecte stoelen kiest en waar moet je allemaal aan denken?

 

Tip 1: Heb je al een eettafel of niet?

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met je eettafel. Als je nog geen (nieuwe) eettafel hebt dan kun je flexibel zijn in je keuzes. Als je wel een tafel hebt, dan is het mooi om eetkamerstoelen te kiezen die passen bij de eettafel. Het staat anders wel gek als je een rotan tafel hebt met industriële stoelen.

 

Tip 2: Check de hoogte van de stoelen

Iets wat veel mensen vergeten: niet alle tafels hebben dezelfde hoogte. Je wilt uiteindelijk wel dat je de stoelen fijn kunt aanschuiven. Dit scheelt ruimte als je niet aan de tafel zit, maar het is ook fijn als je aan de tafel zit. Als de stoelen niet onder de tafel passen, kun je ook minder dicht op de tafel zitten. Als de stoelen geen armleuning hebben dan past de stoel hoogstwaarschijnlijk wel onder de tafel. Maar ook dan moet je goed opletten. Als het zitvlak van de stoelen hoog is dan kunnen je benen mogelijk tegen de tafel aandrukken. Dat zit natuurlijk niet lekker.

 

Tip 3: Check de breedte van de stoelen

Ook hier is meten belangrijk, want de breedte van stoelen verschilt per model en merk. Zeker als je al een eettafel hebt is het belangrijk om dit goed uit te meten. Als je een schatting doet loop je het risico dat je straks net niet genoeg ruimte hebt voor een extra stoel. Dan zit je erg knus tegen elkaar. Sommige modellen zijn ook slanker dan andere. Gemiddeld is een stoel 60 cm breed en je wilt natuurlijk ook wat ruimte tussen twee stoelen in. Reken dus ongeveer 10 cm hiervoor. Houdt hier dus goed rekening mee!

 

Tip 4: Kijk naar de ruimte

Waar ga je de tafel en eetkamerstoelen plaatsen? Nu denk je misschien, wat maakt dat nou uit? Nou als je een tafel dicht aan een muur plaatst, is het belangrijk om genoeg ruimte te hebben, zodat de stoelen ook kunnen uitschuiven. Anders kunnen de mensen aan de kant van de muur moeilijk aan- en van tafel gaan. Zorg ervoor dat je minstens dezelfde afmeting van de stoel hebt aan ruimte om aan- en uit te schuiven. Heb je stoelen met een armleuning? Tel er dan nog ruim 15 centimeter erbij op. Je kunt immers makkelijker uit een stoel stappen zonder armleuning.

 

Tip 5: Variatie voor een mooie look

Je kunt natuurlijk voor allemaal dezelfde stoelen kiezen, maar je kunt ook wat variatie er in brengen. Door te mix en matchen kun je een speelse look creëren, zonder de stijl van je interieur te veel te beīnvloeden. Ook een mooie compromis als jij en je partner allebei liever een andere kleur van de stoel wilt hebben of een andere soort stoel. Kijk uiteraard of het goed combineert en dan heb je een goede compromis, die er ook nog stijlvol uitziet!

 

Zoek je landelijke, moderne of industriële eetkamerstoelen? Kijk bij Rivièra Maison voor inspiratie!