Het Thuisgevoel
Image default
Meubels

De meest gebruikte meubelstoffen

Wie ooit wel eens gekeken heeft naar leuke spulletjes voor in huis weet dat het aanbod gigantisch is. Dit geld ook voor het aanbod meubels en zeker voor het aanbod in meubelstoffen.

Waar er verschillende soorten meubels zijn zoals banken, stoelen of tafels zijn er ook meerdere soorten meubelstoffen. Denk bijvoorbeeld aan een leren bank of stoel of een bed bekleed met alcantara. Het kiezen van de juiste meubelstof is niet gemakkelijk, je moet namelijk met redelijk wat factoren rekening houden. Waar moet de stof bijvoorbeeld aan voldoen, wordt de meubel intensief gebruikt, staat het meubel in de zon of juist in de schaduw? Ook is het handig om rekening te houden met huisdieren, je wilt natuurlijk niet dat je hond jouw nieuwe bank van suède al gelijk kapot krabt.

Over het algemeen zijn er drie zaken waar je goed op moet letten bij het aanschaffen, namelijk:

 

  • Slijtvastheid
  • Lichtechtheid
  • Mogelijkheden om te reinigen

Slijtvastheid

Allereerst moet je goed kijken naar de slijtvastheid van een bepaalde stof. Deze slijtvastheid wordt gemeten aan de hand van de Martindale methode. Deze methode is ontwikkeld om de slijtvastheid van textiel te kwantificeren. Meestal staat de Martindale eenheid aangegeven op de stof zelf.

Indien u weinig gebruik maakt van een type meubel kan een stof met een Martindale eenheid van 6000 ruim voldoende zijn. Maakt u echter intensief gebruik van een meubel, zoals bijvoorbeeld de bank in de woonkamer, dan is een Martindale eenheid van boven de 15.000 gewenst.

Lichtechtheid

Het verkleuren van stoffen is iets wat eigenlijk niet te voorkomen is. Verkleuring door zonlicht of het vaak wassen van stoffen is nou eenmaal iets wat erbij hoort. Er is echter wel een manier om verkleuring van stoffen te voorkomen. Namelijk het kiezen voor een lichte stof.

Lichte stoffen in bijvoorbeeld de kleur geel zullen veel minder verkleuren dan bijvoorbeeld een donkerblauwe of rode stof. Om toch te voorkomen dat donkere kleuren stoffen snel verkleuren moet je altijd goed letten op het KIM-keurmerk. Stoffen met een hoge waardering en kwaliteit zullen een stuk minder snel verkleuren.

“Wist je dat de scores van 6000 of hoger bij de Martindale test eigenlijk staan voor het aantal toeren of omwentelingen van de testmachine?”

Mogelijkheden om te reinigen

Naast natuurlijk slijtvastheid en lichtechtheid is het natuurlijk ook van groot belang dat je een meubelstof ook kunt reinigen. Hoe vaak laat je bijvoorbeeld niet een stukje chips op de bank vallen of stoot je een glas drinken om. Het goed en gemakkelijk kunnen reinigen van een meubelstof is dus belangrijk. Echter is dit jammer genoeg niet mogelijk bij alle soorten meubelstoffen. Van een stuk kunstleer poets je een vlek gemakkelijk weg maar dezelfde vlek in een stuk suède betekent het einde van je bank of stoel. Kijk daarom altijd goed naar de mogelijkheden om een bepaalde stof te kunnen reinigen.

Nu we enige duidelijkheid hebben over waar we rekening mee moeten houden bij het aanschaffen van meubelstoffen kunnen we gaan kijken naar de verschillende soorten. Er zijn namelijk erg veel verschillende soorten meubelstoffen beschikbaar. Aangezien het behandelen van elk type stof in dit artikel niet mogelijk is hebben wij de zes meest gebruikte meubelstoffen voor jullie op een rijtje gezet.

Chenille meubelstoffen

Chenille is het Franse woord voor rups. Nu hoor ik je denken; wat heeft een soort meubelstof nu te maken met een rups? Er is namelijk voor deze naam gekozen omdat het uiterlijk van de stof lijkt op het uiterlijk van een rups. De patronen in de stof komen namelijk sterk overeen met de patronen op het lijf van een rups. Met het woord chenille wordt niet alleen de stof zelf aangeduid maar ook het type garen waar het van oudsher van gemaakt wordt. In de 18e en 19e eeuw werd chenille vooral gebruikt als stof voor borduurwerken. Langzamerhand kwam hier verandering in en tegenwoordig wordt de stof ook veel gebruikt voor gebreide en gewoven stoffen.

Naast normaal chenille is er ook plat chenille. Bij dit type chenille zijn de draden naar één kant gestoomd. Dit soort chenille wordt eigenlijk enkel toegepast bij het produceren van tapijten.

Het gebruik van chenille om meubels te stofferen is uitermate geschikt. De stof is erg zacht en daardoor zeer comfortabel. Ook is het gemakkelijk te reinigen en kan de stof tegen een stootje.

Meubelstoffen van kunstleer

Kunstleer ook wel skaileer genoemd is een type synthetisch leer wat niet van echt te onderscheiden is. Van oudsher is skaileer een merknaam van kunstleer van een Duitse firma actief in de productie van meubelstoffen. Echter gingen zoveel mensen de term skaileer gebruiken dat het woord in het woordenboek is opgenomen als synoniem voor imitatie- of kunstleer.

Aangezien kunstleer dus geen echt leer is heeft het ook een andere samenstelling. Vaak wordt er kunststof aangebracht op een laag textiel, deze lagen worden vervolgens met elkaar verbonden. Vervolgens wordt er een patroon in het kunststof gedrukt, zo wordt de illusie gewekt dat het echt leer is.

Kunst- of skaileer is gelukkig wel net zo comfortabel als origineel leer. Ook kan je het gemakkelijk schoon houden, heeft het een lange levensduur, verkleurt het minimaal en is het een stuk voordeliger dan origineel leer.

Meubelstoffen met linnenstructuur

Zoals de naam eigenlijk al verklapt zijn meubelstoffen met linnenstructuur geen echt linnen.

Echt of origineel linnen is een natuurproduct afkomstig van de vlasplant. Het is het sterkste natuurvezel wat gebruikt wordt voor stoffen en is erg slijt en scheur vast. Dit komt door de manier van weven en de natuurlijk sterkte van de vlasplant. Meubelstoffen met linnenstructuur zijn tegenwoordig erg populair onder consumenten door het fijne patroon en de hoge kwaliteit van weven.

Matrastijk

Matrastijk of gewoon tijk is een stof die als een soort huid om de kern van een matras heen zit.

Een tijk bestaat meestal uit een katoenen laag, een afdichting om te voorkomen dat de vulling eruit gaat en een katoenen doek ter afwerking. De stof wordt vaak gebruikt als omhulsel van matrassen of als stof voor bijvoorbeeld gordijnen of kleden. Hoe dunner het garen is waarmee de tijk wordt gewoven des te luxer en comfortabeler de tijk is. Dit wordt aangeduid in newtonmeters, des te hoger het aantal newtonmeters des te beter de matrastijk is.

Platweefsel

Platweefsel is een type gewoven stof waarbij de garens haaks op elkaar worden gewoven.

Het type stof staat bekend om twee eigenschappen, namelijk het uiterlijk van de stof en het aangename gevoel. Doordat de garens haaks op elkaar worden gewoven ontstaat er een patroon van kruisjes. Hierdoor is ook de grip van de stof erg goed en comfortabel.

Velours

Velours is een begrip waar veel mensen vaak van gehoord hebben maar eigenlijk de betekenis niet van weten. Velours is de Franse benaming voor de gesneden variant van fluweel. Dit snijden of opruwen is het omhooghalen van de lussen die gebruikt worden tijdens het weven. Hierdoor wordt de dichtheid van de stof minder, ademt deze beter en voelt het zachter aan. Het verhoogt dus het comfort van het fluweel.

Er wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten velours, namelijk staand en streekvelours. Bij staand velours staan de haren rechtovereind en bij streekvelours liggen deze haren allemaal in dezelfde richting.

“Wist je dat fluweel, velours en velvet stoffen eigenlijk hetzelfde zijn? Enkel de bewerking is anders waardoor dezelfde stoffen net een andere look en feeling hebben”

Kortom zijn er dus veel mogelijkheden voor het type stof welke wordt gebruikt bij het stofferen van meubels. Alle meubelstoffen hebben hun eigen voor en nadelen en zijn zodoende niet geschikt voor iedereen. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar het gebruik van velours. Naar onze mening is dit verreweg de meest comfortabele stof om te gebruiken en ziet het er prachtig uit. Door het bekleden van je meubels met velours zal je een echte luxe uitstraling creëren. Perfect dus indien je van luxe en kwaliteit houdt.