Het Thuisgevoel
Image default
Meubels

Hoe kies ik het juiste type eenpersoonsbed uit?

Er zijn zoveel verschillende eenpersoonsbedden waar je uit kunt kiezen. Van een halfhoogslaper, hoogslaper, stapelbed, kajuitbed, twijfelaar, autobed, boomhutbedden tot hemelbedden, koetsbedden en autobedden. En niet te vergeten ook een simpel laag eenpersoonsbed. Hoe kom ik tot een goede keuze binnen al deze type bedden voor mijn kind(eren)? Ontdek het in deze blog!

Houd rekening met de leeftijd van je kind(eren)

Iets wat je altijd in je achterhoofd dient te houden wanneer je een kinderbed koopt is de huidige leeftijd van je kind en hoe lang je graag hebt dat je kind slaapt in het bed dat je gaat kopen. Verwacht bijvoorbeeld niet van je kind dat het tot zijn 14e in een autobed zal willen blijven slapen. Themabedden zoals een autobed, koetsbed of boomhutbed zijn leuk voor je kinderen wanneer ze nog jong zijn, maar hebben ook een relatief beperkte houdbaarheid. Daarentegen kunnen kinderen erg lang doen met een gewoon eenpersoonsbed, kajuitbedden of neutrale hoogslapers. Wat verder bij een halfhoogslaper kan met bedtent, is dat je de bedtent verwijdert wanneer je kind hiervoor te oud is geworden. Zo ontstaat er een neutraal bed waar je kind nog prima langer in zou kunnen slapen. 

Naar schoolgaande kinderen krijgen verder de behoefte om op hun slaapkamer een plek te hebben waar ze ongestoord van anderen hun huiswerk kunnen maken of zich kunnen terugtrekken en computeren. Wanneer er weinig ruimte is in de slaapkamer, kan een halfhoogslaper of hoogslaper uitkomst bieden om toch in deze behoefte te kunnen voorzien.

Wat zijn de afmetingen van de slaapkamer?

Wanneer een kinderslaapkamer groot is, hoef je niet zoveel na te denken over de grootte van de verschillende meubelstukken en waar je deze allemaal kwijt kunt. Over het algemeen wordt in dit geval gekozen voor een laag eenpersoonsbed of kajuitbed, omdat dit eenvoudig is en het meest eenvoudig te verschonen. Maar in vele gevallen zijn de kinderslaapkamers klein en moet je goed met de beschikbare ruimte omgaan. In dat geval zijn er veel eenpersoonsbedden waartussen je kunt kiezen. Hierbij zijn kajuitbedden, halfhoogslapers en hoogslapers de kinderbedden die het meest ruimtebesparend werken. Veel van deze modellen zijn zeer slim ontworpen. Waardoor je nog beter van de kleine ruimte gebruik kunt maken. Zoals een geïntegreerde boekenkast of bed met uitschuifbaar kinderbureau bijvoorbeeld. 

Hoeveel kinderen slapen er op de slaapkamer?

Wanneer er meerdere kinderen op één slaapkamer slapen, zijn stapelbedden de meest logische keuze. Behalve als er meer dan voldoende ruimte is. Dan zijn twee lage eenpersoonsbedden ook prima opties. Zeker wanneer je kinderen af en toe ruzie met elkaar maken of elkaar plagen. Dan geven twee lage kinderbedden minder problemen. Hoekstapelbedden zijn een uitkomst voor ruimtes met een schuin dak. Ondanks de hoek kunnen er dan toch twee kinderen slapen in de kleine slaapkamer!

Leuk, praktisch of het liefst beide?

Wil je verder graag dat je kind in een heel leuk bed kan slapen? Waar het heerlijk in weg kan dromen? Spreken themabedden jou aan? Zoals een prinsessenbed voor je lieve dochter? En wil je kind dit ook het liefste? Dan kan een thema bed voor de jonge kindertijd de meest leuke en gezellige optie zijn! Er zijn heel veel verschillende thema’s waaruit je kunt kiezen. Zo zit er altijd iets bij wat jullie zal aanspreken. Wanneer je puur rationeel kijkt zijn leuke themabedden niet de beste optie. Er zijn bovendien veel andere manieren om de kinderkamer leuk in te richten. Zoals met leuke muurstickers of een leuk kinderdekbedovertrek bijvoorbeeld. 

Denk goed na over wat jullie als ouders belangrijk vinden, en kom tot een keuze. En vind binnen dit type eenpersoonsbedden het kinderbed waar je kind met veel plezier en zalig in zal slapen.

Laatste tip: kijk ook even bij emob voor extra inspiratie en kindermeubels. Have fun!