Het Thuisgevoel
Image default
Tuin en buitenleven

De voordelen van een speeltoestel met glijbaan in je eigen tuin

Speeltoestellen met glijbaan zijn er al heel lang. Misschien herinner je je nog de oude metalen toestellen in speeltuinen nog? Deze zijn heel anders dan de prachtig gemaakte meesterwerken die tegenwoordig te koop zijn. Klimmen en glijden op een speeltoestel kan heel heilzaam zijn voor het kind.

Speeltoestellen met glijbaan voor thuis zijn erg in trek

Een paar jaar geleden konden alleen rijke mensen zich speeltoestellen met glijbaan veroorloven voor hun kinderen. In de tussentijd zijn er echter dingen veranderd. De vraag naar glijbanen al dan niet in combinatie met een speeltoestel is toegenomen en er is in de behoefte voorzien, waardoor de prijzen van dergelijke artikelen zijn gedaald. En nu is een speeltoestel met glijbaan voor de eigen tuin niet langer een luxe.

Het stelt je als ouders in staat dingen rond het huis te doen zonder je kinderen uit het oog te verliezen terwijl ze in de achtertuin spelen. Het is dus de moeite waard om te investeren in een goed stevig speeltoestel met glijbaan, mogelijk zelfs één of twee schommels, om een spannende en stimulerende speelomgeving in je eigen tuin te creëren. Hoogwaardige merken bieden je nog meer: speelse combinaties in de vorm van speeltorens en complete speelstructuren met veel glijbanen, schommels en touwladders voor kleine avonturiers.

Klimmen, glijden en schommelen van jongs af aan

Klimmen is een vaardigheid die jonge kinderen van nature beheersen. Ze beginnen de trap op te klimmen of van de grond op de bank te komen, bijvoorbeeld, terwijl ze nog baby’s zijn. Het is iets wat kinderen intuïtief doen en het is heel belangrijk voor hun cognitieve, emotionele, fysieke en sociale ontwikkeling. Met naar boven klimmen om van de glijbaan te glijden is dus niet alleen leuk, het helpt kinderen hun motoriek te verbeteren. Daarom is een speeltoestel van groot belang voor de ontwikkeling van je kind. Maar het is niet zomaar speelgoed.

Klimmen is ook leuk!

Klimmen is niet alleen een uitdaging voor het kind, maar het is ook erg leuk. Na het beklimmen van een klimrek is het kind blij om van een glijbaan af te glijden en weer op de grond te komen. En zo is het ook later in het leven. Eerst moet je je inspannen en pas dan zul je beloond worden.

Maak van de tuin een echte speelplaats

Als je de mogelijkheid hebt, maak dan van je tuin een speelparadijs voor je kind. Je kunt een compleet speeltoestel met schommelaanbouw kopen. Of kies voor een tuinschommel en glijbaan en gebruik de bomen in je tuin als een originele manier om naar boven te klimmen. Je kunt op een creatieve manier gebruik maken van klimnetten, ladders en houten sporten. Een boomhut, bijvoorbeeld, is altijd een goed idee.

Sommige ouders zijn een beetje huiverig om hun kinderen te laten klauteren en klimmen. Bang dat ze vallen en zich bezeren. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar kinderen zijn snel weer op de been en een paar blauwe plekken zijn prima, hoor. Als je hier nog steeds bang voor bent, kun je zachte rubberen tuintegels op de vloer leggen.

 

Extra voorzorgsmaatregelen

Plaats de glijbaan op een onverharde stabiele ondergrond, zoals gras of een stevige laag zand. Nooit op beton, siergrind, asfalt of andere harde ondergronden.

Het oppervlak moet vlak zijn, anders worden de verbindingen te zwaar belast en zouden zij op den duur kunnen loskomen of breken.

De zogenaamde veiligheidszone voorziet in een afstand van 200 cm rondom.