Het Thuisgevoel
Image default
Tuin en buitenleven

Eenvoudige stappen om een olijfboom te snoeien

Als je voor het eerst een olijfboom krijgt, is het een goed idee om iemand je te laten zien hoe je hem moet snoeien. Het is niet al te ingewikkeld, maar er zijn wat trucjes die niet zo voor de hand liggen. Als je niemand hebt om het je te laten zien en geen online tutorials kunt vinden, zal dit artikel zeer nuttig zijn.

 

Wanneer en hoe snoei je een olijfboom?

Olijfbomen kunnen op elk moment van het jaar gesnoeid worden, maar de zomer en de herfst zijn de beste tijden om het te doen. Als je een heel jonge boom hebt, kun je beginnen met snoeien zodra hij geplant is. Oudere bomen zijn vaak erg verward en moeten zwaarder gesnoeid worden. Tijdens het groeiseizoen kunt u takken verwijderen waarvan de stand of dikte niet klopt. U kunt ook takken verwijderen die dood of ziek zijn, of die in een ongewenste richting groeien. Bij het snoeien moet u rekening houden met de eigenschappen van de boom en hoe u hem vorm wilt geven.

 

Welke takken snoeit u en welke laat u zitten?

Het doel van snoeien is uw boom vorm te geven, hem gezond te houden en zijn productiviteit te verhogen. Daartoe moet u beslissen welke takken u wilt behouden en welke u wilt afknippen. U moet de takken die vruchten dragen behouden en de rest terugsnoeien. Voor elke tak kunt u zich afvragen of hij: – op de juiste plaats – d.w.z. groeit hij in de juiste richting? – dik genoeg is – d.w.z. voldoende energie heeft om vruchten te produceren? – gezond is – d.w.z. voldoende bladeren heeft om zichzelf te voeden? Sommige takken staan op de juiste plaats en hebben de juiste dikte, maar groeien in een ongewenste richting. Deze takken moeten worden gesnoeid zodat ze in de juiste richting groeien.

 

Hoe snoei je de stam van je olijfboom?

Begin met snoeien bovenaan de boom, door te lage takken te verwijderen. Knip de takken terug die in de verkeerde richting groeien. Hoe meer takken je op deze manier verwijdert, hoe hoger en slanker je boom zal worden. Verwijder te dikke takken. Hoe minder bladeren er aan elke tak zitten, hoe meer de overgebleven takken zich kunnen voeden en hoe meer energie er beschikbaar zal zijn voor het produceren van vruchten. Zodra u de top van uw boom hebt gesnoeid, kunt u beginnen met de stam naar beneden te werken. U kunt de delen van de stam die te dik of te laag zijn terugsnoeien. U kunt ook takken verwijderen die in de verkeerde richting groeien. Zo kunt u uw boom vorm geven en een goede structuur geven.

 

Tips voor het snoeien van een olijfboom

– Zorg voor het juiste gereedschap. Gebruik een snoeizaag voor het verwijderen van grotere takken en een scherp mes voor kleinere. Een snoeischaar of tuinschaar volstaat ook, maar is niet erg praktisch. – Draag handschoenen en oogbescherming. – Verwijder zieke of dode takken in de winter. Als u dat in de winter niet doet, zal het sap eruit stromen. In het voorjaar zal de sapstroom weer normaal zijn. – Als u een hele tak moet verwijderen, knip hem dan niet zomaar af. Maak een zuivere snede aan de basis van de tak en verwijder hem dan. – Als u klaar bent met snoeien, geef de boom dan water.

 

Conclusie

U hoeft niet te wachten tot uw boom oud en verward is. U kunt hem vorm geven en gezond houden als hij jong is. Snoeien is een nuttig en noodzakelijk onderdeel van het houden en snoeien van een olijfboom. Als u uw boom niet snoeit, zal hij erg hoog en spichtig worden en vatbaarder zijn voor ziekten. Snoeien kan de boom ook productiever maken. Nu weet je hoe je een olijfboom moet snoeien, dus ga je gang en zorg dat je boom er mooi en productief uitziet! Waar wacht je nog op? Ga naar buiten en snoei je boom!

https://www.goodgardn.nl/blogs/wanneer-en-hoe-je-jouw-oleander-een-goede-snoeibeurt-geeft