Het Thuisgevoel
Image default
Tuin en buitenleven

Snoeien en verzorgen van oleanders

Je hoeft niet in een subtropisch klimaat te wonen om oleanders te kweken. Deze planten gedijen in bijna elk deel van het land, zolang je ze maar de juiste groeiomstandigheden kunt geven. Oleanders zijn bossige wintergroene vaste planten met stekelige rode, gele of witte bloemen die in de zomer op de nieuwe groei bloeien. Ze groeien het best in gefilterd licht en op een neutrale pH-grond met voldoende vocht. Oleanders zijn gevoelig voor aanvallen van sapzuigende insecten en schimmelziekten als ze in natte, vochtige omstandigheden groeien. Snoei oleanders direct na de bloei om vorm en kracht te behouden, het risico van ziekten te verminderen en de luchtcirculatie rond de plant te verbeteren. Het hoofdseizoen voor het snoeien van oleanders loopt van juni tot en met augustus.

 

Wanneer en hoe oleanders snoeien

Het snoeien van oleanders is een belangrijk onderdeel van hun verzorging. Het hoofdseizoen voor het snoeien van oleanders loopt van juni tot en met augustus, maar u kunt ze op elk gewenst moment snoeien om de vorm van de plant te verbeteren en het risico van ziekten te verminderen. Om de plant gezond te houden, verwijdert u dode en afstervende takken of hele planten die zijn aangetast door insecten of ziekten. Snoei zo snel mogelijk na de bloei om oude bloemen en uitgebloeide bloeistengels te verwijderen.

Laat oleanders na de bloei rusten om ze energie te geven voor het bloeiseizoen van volgend jaar. De beste tijd om uw onderhoudswerkzaamheden uit te voeren is de herfst, voordat ze in winterrust gaan. Oleanders gedijen goed in gefilterd licht en een neutrale pH-grond met voldoende vocht. Snoei deze planten regelmatig om vorm en kracht te behouden, het risico van ziekten te verminderen en de luchtcirculatie rond de plant te verbeteren.

 

Welke takken te snoeien

Om de vorm en groeikracht van de oleander te behouden, snoeit u de zwakste takken terug tot net boven een naar buiten gerichte knop. Verwijder alle takken die elkaar kruisen of tegen een andere tak aan schuren. Snoei takken weg die te dicht bij de grond staan of boven op elkaar groeien.

 

Welke bladeren te snoeien

eerste De bladeren die u het eerst wilt wegsnoeien zijn die onderaan de plant, of die vergeeld zijn en uit zichzelf zijn gevallen. Het doel bij het onderhoud is om een sterke, bossige plant met een open centrum te creëren – niet een die scheef staat, dood hout heeft, of verzwakt is door te veel bladeren die in het midden groeien. Over het algemeen worden oleanders graag gesnoeid tot aan het punt waar ze zich beginnen te vertakken. U kunt meer dan één tak tegelijk snoeien om het werk sneller te laten gaan. Het is ook belangrijk om niet voorbij dit punt te snoeien, omdat het enkele bloemknoppen zal verwijderen en het moeilijk zal maken voor nieuwe takken om te groeien als ze te dicht bij de stam zitten. Lees meer

 

Tips voor het snoeien van oleanders

Oleanders zijn bossige wintergroene vaste planten met stekelige rode, gele of witte bloemen die in de zomer bloeien op nieuwe groei. Deze planten gedijen in bijna elk deel van het land, zolang je ze de juiste groeiomstandigheden kunt geven. Oleanders zijn gevoelig voor aanvallen van sapzuigende insecten en schimmelziekten wanneer ze in natte, vochtige omstandigheden groeien. Snoei oleanders onmiddellijk na de bloei om vorm en groeikracht te behouden, het risico van ziekten te verminderen en de luchtcirculatie rond de plant te verbeteren. Het hoofdseizoen voor het snoeien van oleanders loopt van juni tot en met augustus.
1) Probeer niet meer dan een derde van de plant per keer te snoeien.
2) Snoei net boven een knooppunt (de plaats waar een blad aan de stengel vastzit).
3) Zorg ervoor dat u eerst dode of zieke takken verwijdert voordat u levende takken afknipt.
4) Verwijder bij elke snoeibeurt tot een derde van de oude stengels.
5) Snoei beschadigde of zieke takken af op een gezond uitziende tak in de buurt van het beschadigde deel.
6) Snoei takken weg die tegen aangrenzende planten of structuren schuren; deze kunnen uw planten in de loop der tijd beschadigen door hun voortdurende contact.

 

verzorging van oleanders in de winter

De winter is de perfecte tijd om oleanders te verzorgen. Oleanders hebben een rustperiode nodig om nieuwe groei te produceren, wat betekent dat ze niet bewaterd of bemest moeten worden tijdens de wintermaanden. Oleanders zijn zeer winterharde planten die tijdens het koude seizoen als kamerplanten kunnen worden gehouden en weer naar buiten kunnen worden gebracht als het weer warmer wordt. De lichtintensiteit lijkt niet veel invloed te hebben op oleanders, dus u kunt ze binnen houden in een omgeving met weinig licht of buiten op plaatsen die gefilterde zon krijgen.

 

Tot slot

Het snoeien en verzorgen van oleanders is een belangrijk proces voor de gezondheid en de levensduur van uw plant. Oleanders zijn gevoelig voor aanvallen van sapzuigende insecten en schimmelziekten wanneer ze in natte, vochtige omstandigheden groeien. Snoei oleanders onmiddellijk na de bloei om vorm en kracht te behouden, het risico van ziekten te verminderen en de luchtcirculatie rond de plant te verbeteren. Het hoofdseizoen voor het snoeien van oleanders loopt van juni tot en met augustus.

https://www.goodgardn.nl/blogs/wolluis-bestrijden