Het Thuisgevoel
Image default
Tuin en buitenleven

Tips voor het werken met houtpellets

Het valt niet te ontkennen dat houtpellets een steeds populairdere verwarmingsbrandstof zijn. Door hun milieuvriendelijkheid, in combinatie met hun lage kostprijs en het gemak waarmee ze kunnen worden opgeslagen en verwerkt, zijn ze een ideale keuze voor huisverwarming en zelfs industriële processen. Maar zoals bij elke nieuwe technologie, vereist het werken met houtpellets wel enige specialistische kennis. Dit artikel geeft een overzicht van enkele belangrijke overwegingen bij het gebruik van deze brandstofbron in uw bedrijf of woning.

 

Wat zijn houtpellets?

Wanneer mensen het over houtpellets hebben, bedoelen ze een product dat is gemaakt van de verwerking van zaagsel van naaldhout of hardhout tot een pellet. Deze pellets hebben een cilindrische vorm en zijn meestal minder dan 10 inch lang. Ze worden vervolgens opgeslagen in zakken of bulkcontainers en kunnen worden verbrand als brandstof. Natuurlijk is dit niet de enige manier waarop hout als energiebron kan worden gebruikt. Andere veelvoorkomende toepassingen van hout zijn het gebruik ervan als alternatief voor fossiele brandstoffen in elektriciteitscentrales, of als materiaal bij de bouw van gebouwen. Hout wordt al eeuwenlang als brandstof gebruikt. In feite was hout de oorspronkelijke energiebron voor verwarming en koken vóór de komst van kolengestookte elektriciteitscentrales en andere moderne energiebronnen.

 

Begrijp de voordelen

Hoewel hout als brandstofbron veel voordelen heeft, heeft het ook een paar nadelen. Het is belangrijk om deze in gedachten te houden wanneer u beslist of dit een goede keuze is voor uw huis of bedrijf. Eerst en vooral, terwijl het gebruik van hout als brandstofbron al eeuwen bestaat, heeft de toevoeging van moderne verwerkingsmethoden en het gebruik van geavanceerde verbrandingssystemen de hoeveelheid vervuiling die ontstaat door het verbranden van hout drastisch verminderd. Er is zelfs aangetoond dat houtpellets schoner verbranden dan aardgas, dat vaak als brandstof voor huisverwarming wordt gebruikt. Het gebruik van geavanceerde verbrandingssystemen heeft het voor de gemiddelde huiseigenaar ook gemakkelijker gemaakt om hout als brandstof te gebruiken.

 

Hoe houtpellets opslaan en behandelen

Zoals bij elke brandstof moet u uw pellets opslaan in een goed onderhouden opslagplaats, weg van uw huis of andere gebouwen waar ze brandgevaar kunnen opleveren. Dit kan een eenvoudige opslagruimte ter plaatse zijn of een meer formele faciliteit. U moet er ook voor zorgen dat uw opslagruimte goed wordt onderhouden, met de juiste ventilatie en brandbestrijdingssystemen. Naast het opslaan van uw pellets in een veilige opslagplaats, dient u ook voorzichtig te werk te gaan met de pellets. Hoewel de pellets zelf niet giftig zijn, kan het stof dat vrijkomt bij het verplaatsen ervan soms schadelijke chemicaliën bevatten. Daarom is het belangrijk dat u de juiste veiligheidsuitrusting draagt, zoals ademhalingsapparatuur, wanneer u met deze materialen omgaat. Aangezien pellets voornamelijk van hout zijn gemaakt, is het belangrijk ze op te slaan op een manier die ze tegen vocht beschermt. Dit kan worden gedaan door de pellets op te slaan in een overdekte container of in een ruimte met de juiste ventilatie en vochtigheidsregeling.

 

Drie belangrijke regels om op te letten

Wanneer u met houtpellets werkt, is het belangrijk om drie fundamentele regels in gedachten te houden:

– Vaak heerst de misvatting dat houtpellets een vorm van steenkool zijn. Het zijn geen kolen. In plaats daarvan worden ze gemaakt van zaagsel en ander afvalhout. Hoewel deze brandstof over het algemeen als een schone energiebron wordt beschouwd, wordt het nooit aanbevolen om ze in een ongeventileerde ruimte te gebruiken.

– U moet er altijd voor zorgen dat uw systeem in een geventileerde ruimte wordt geïnstalleerd, of u de pellets nu gebruikt voor huis- of industriële verwarming, of voor een ander proces. Er is niets mis met het verbranden van houtpellets in een geventileerde ruimte, zoals een garage of ander bijgebouw.

– U mag ze echter nooit binnenshuis gebruiken en u mag ze nooit verbranden in een ongeventileerde ruimte, zelfs niet als ze speciaal zijn behandeld.

 

Conclusie

Zoals u ziet, zijn houtpellets een veelzijdige en relatief eenvoudige manier om uw huis te verwarmen. Hoewel ze niet geschikt zijn voor elke situatie, zijn ze een uitstekende brandstofbron voor degenen die de ruimte hebben voor een voorraadvat en die voldoen aan de kwalificaties voor de installatie van een pelletkachel of een ander type systeem. Als u meer wilt weten over het gebruik van houtpellets als energiebron voor thuis of in uw bedrijf, kunt u terecht Gardencenter Vincent.

Gardencenter Vincent is ook specialist in materiaal voor uw tuinvijver. Zo hebben wij een assortiment hydrofoorpompen voor de waterhuishouding in uw buiten vijver.

 

https://www.tuincenter-vincent.be/producten/68/houtpellets