Het Thuisgevoel
Image default
Dieren

Wat u moet weten over honden en artrose

Naar schatting krijgt bijna de helft van alle honden op een bepaald moment in hun leven artritis. Het is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door ontsteking van de gewrichten en de omliggende weefsels, wat leidt tot pijn en verlies van mobiliteit. De ziekte kan vooral voor eigenaars een uitdaging zijn omdat er weinig bekend is over de oorzaken en effectieve behandelingen. Gelukkig zijn er enkele stappen die u nu kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van artrose bij uw hond te verkleinen.

 

Wat is osteoartritis, oftewel artrose?

De term osteoartritis, of OA, wordt gebruikt om te verwijzen naar een aantal gewrichtsaandoeningen die ervoor zorgen dat het kraakbeen afbreekt. Kraakbeen is het materiaal dat de gewrichten bekleedt en zorgt voor een soepele beweging van de botten in het gewricht. Wanneer het kraakbeen afbreekt, schuren de botten tegen elkaar en ontstaat er pijn, zwelling en verlies van mobiliteit.

 

Risicofactoren

Een van de belangrijkste dingen die een eigenaar kan doen om het risico op het ontwikkelen van artrose bij zijn hond te verkleinen, is het behouden van een gezond gewicht. Honden met overgewicht hebben meer kans om op jongere leeftijd artritis te ontwikkelen, en de ziekte is ernstiger wanneer deze zich voordoet. Bovendien kunnen activiteiten met een hoge impact, zoals hardlopen, leiden tot artritis bij een hond, omdat zijn gewrichten niet ontworpen zijn voor dit soort bewegingen.

Als u wilt dat uw hond jarenlang plezier beleeft aan apporteren, moet u voorkomen dat hij te hard of te vaak met de bal gooit. Een andere belangrijke risicofactor voor honden is genetica. Geschat wordt dat 12 procent van alle honden bij wie een vorm van artritis is vastgesteld, familieleden heeft die ook aan deze aandoening lijden. Als uw hond familieleden heeft met artritis, vraag uw dierenarts dan of testen zinvol is voordat uw huisdier overgewicht krijgt of zich bezighoudt met activiteiten met een hoge impact die verdere schade aan zijn of haar gewrichten kunnen veroorzaken.

 

Symptomen om op te letten

Het meest voorkomende symptoom van osteoartritis bij honden is kreupelheid. Ze kunnen ook stijfheid ervaren en een tegenzin om te bewegen. Het is ook belangrijk op te merken dat artrose niet altijd kreupelheid veroorzaakt, waardoor het moeilijk is om het in een vroeg stadium op te sporen en te diagnosticeren.

 

Behandelingsmogelijkheden

voor honden De eerste stap om artrose te voorkomen is preventie. Er zijn een aantal manieren waarop u het risico van uw pup op het ontwikkelen van de ziekte kunt verkleinen. U moet er altijd voor zorgen dat ze op een gezond gewicht blijven. Moedig uw hond aan om regelmatig te bewegen en vermijd zwaarlijvigheid, die in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van artritis bij mensen.

Honden moeten vrij kunnen rondlopen in de achtertuin of aangelijnd wanneer ze buiten onder toezicht zijn. Dit geeft ze de kans om hun gewrichten en spieren te gebruiken, wat gewrichtspijn en stijfheid kan verminderen. Ten slotte moet u uw pup gezond houden door hem of haar voeding te geven die gezonde gewrichten ondersteunt, zoals glucosaminesupplementen of omega vetzuren.

 

Supplementen om de symptomen te helpen beheersen

Van de volgende supplementen is aangetoond dat ze enig soelaas bieden voor honden die aan artrose lijden: Glucosamine, chondroïtinesulfaat, omega-3 vetzuren en SAMe. Glucosamine en chondroïtinesulfaat zijn natuurlijke bestanddelen die helpen bij de aanmaak van gewrichtskraakbeen. Omega-3-vetzuren zijn oliën die voorkomen in veel vissoorten, waaronder zalm, tonijn, haring en sardines. Deze vetzuren kunnen ook als supplement worden ingenomen of zijn te vinden in lijnzaadolie.

SAMe is een soort chemische verbinding die op natuurlijke wijze door de lever wordt geproduceerd en wordt gebruikt om andere belangrijke chemische stoffen in het lichaam aan te maken, zoals eiwitten, hormonen en neurotransmitters. Van SAMe is aangetoond dat het ontstekingen in gewrichten vermindert en pijn gerelateerd aan artritis vermindert. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen supplementen die het beste werken voor de symptomen van uw hond, zodat ze een gelukkig leven kunnen leiden zonder beperkt te worden door constante pijn.

Acana hondenvoer heeft speciaal hiervoor ontwikkeld hondenvoer.

 

Hondvriendelijke oefeningen en levensstijl

gewoonten Lichaamsbeweging is een cruciale factor bij het beheersen van de ziekte. Het helpt de pijn en ontsteking te verminderen die gepaard gaan met artritis. De American Animal Hospital Association raadt hondenbezitters aan ten minste 30 minuten per dag met hun hond te wandelen, bij voorkeur op een harde ondergrond. Naast beweging moeten honden een hoogwaardige voeding krijgen die voldoet aan alle voedingsvereisten voor hun grootte, leeftijd en activiteitenniveau.

https://www.petfooddiscount.nl/content/artrose-hond