Het Thuisgevoel
Image default
Verbouwen

Is een bouwkundige inspectie laten uitvoeren interessant of niet?

Veel mensen die voor het eerst van plan zijn om vastgoed te kopen krijgen te maken met een zogenaamde bouwkundige inspectie. Het betreft hier een visuele inspectie die de woning in haar totaliteit zal evalueren. Er wordt letterlijk van de kelder tot de zolder gekeken of er mogelijks ergens sprake is van bepaalde gebreken of niet. Gebreken kunnen ook het gevolg zijn van een achterstallig onderhoud. Hoe dan ook, wil jij er met zekerheid op kunnen rekenen dat je niet te veel zal betalen voor het pand dat je wenst te kopen? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat het laten uitvoeren van zo’n inspectie absoluut geen overbodige luxe is, integendeel.

Hoe betrouwbaar is een bouwkundige inspectie?

De eerste vraag die veel mensen zich stellen met betrekking tot een bouwkundige inspectie heeft te maken met de betrouwbaarheid van de controle. Deze betrouwbaarheid is uitstekend. De persoon die wordt aangesteld als controleur beschikt namelijk altijd over een prima ervaring in de bouwsector. Hij (of zij) weet dus met andere woorden precies waar er allemaal aandacht aan dient te worden besteed. Het enige waar rekening mee moet worden gehouden is dat de bouwkundige inspectie louter en alleen een visuele inspectie betreft. Dat heeft als voordeel dat er geen schade door zal worden aangebracht, maar als nadeel dat er op die manier bepaalde schade aan het zicht onttrokken kan blijven. Hier zal je dus wel rekening mee willen houden.

Welke zekerheid biedt een bouwkundige inspectie?

De betrouwbaarheid die een bouwkundige inspectie biedt is nog niet helemaal hetzelfde als de zekerheid waar je op kan rekenen. Wat de zekerheid betreft kunnen we alleen maar vaststellen dat deze werkelijk uitstekend is. Tijdens een bouwkundige inspectie wordt er een volledige controle van het pand uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van de staat van de kelder, maar evengoed ook van de staat van de zolderkamer. Bovendien is het zo dat er aandacht wordt besteed aan heel wat verschillende onderdelen van het pand. Denk op dit vlak concreet aan:

  • De staat van de elektriciteit;
  • De staat van de ramen en de deuren en de kozijnen;
  • Het feit of de verschillende ruimtes zijn geïsoleerd of niet;
  • Of het dak een correct onderhoud heeft gehad of niet;
  • Of er sprake is van vocht in de kelder of niet;

Bovenstaande verschillende punten die gecontroleerd worden zijn uiteraard nog maar het puntje van de ijsberg. Er wordt in principe een complete controle van het pand uitgevoerd, al moet het nog eens benadrukt worden dat het louter en alleen gaat om een visuele inspectie. Het is dus mogelijk dat er bepaalde zaken aan de aandacht van de controleur ontglippen.

Is een bouwkundige inspectie de kostprijs waard?

Voor het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie kan je er rekening mee houden dat er gemiddeld een kostprijs voor moet worden betaald van tussen de 350 en 500 euro. Ondanks het feit dat dit geen onoverkomelijk bedrag is spreekt het voor zich dat je er wel rekening mee dient te houden in je budgettering. Toch is dat iets wat zeker interessant is. Door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan je namelijk rekenen op heel wat zekerheid waar je anders alleen maar van kan dromen. Het bedrag dat je kan uitsparen door het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie van Homekeur maakt in ieder geval dat ze absoluut de moeite waard is.

Gerelateerde artikelen

Drainage mortel is stevig en waterdoorlatend tegelijk

De beste kwaliteit opslag ruimtes in Etten leur

Wat kun je doen om je huis te laten luchten, zonder dat er beestjes binnenkomen?