Het Thuisgevoel
Image default
Verbouwen

KLIC-melding – Wat is het en waarom zijn ze nodig?

Een zwembad aanleggen in de tuin? Leuk idee, maar je moet hiervoor wel vaak graven en hiervoor moet je jezelf goed op voorbereiden. Er zijn verschillende zaken waarmee je rekening moet houden bij graafwerkzaamheden. Wanneer je gaat graven met een graafmachine, is het van belang dat je informatie opdoet bij het KLIC. KLIC staat namelijk voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum en je kunt hier informatie vinden over kabels en leidingen. Deze melding doe je bij het kadaster en deze kunnen je informatie verstrekken over de kabels en leidingen. Wanneer er leidingen en kabels in de grond liggen waarin je wilt graven is het oppassen geblazen. Met de KLIC-melding weet je precies waar je kunt graven en waar je moet opletten voor de kabels. Tegenwoordig is het ook verplicht om een KLIC melding te doen voordat je begint met graven. 

Hoe werkt een KLIC-melding precies? 

Bij het maken van een KLIC-melding bij het kadaster vragen ze alle gegevens op die je op dat moment nodig hebt. Er wordt ook een digitale tekening gemaakt met daarop alle kabels en leidingen die op de plek liggen waar je wilt graven. In sommige gevallen liggen de kabels niet op de correcte plek en is het van belang dat je goed oplet tijdens het graven. Het kan namelijk zijn dat het KLIC geen informatie heeft over de kabels en leidingen. In sommige gevallen kan het juist zo zijn dat de kabels eerder al zijn geruimd.  

KLIC applicatie 

Tegenwoordig zijn er verschillende KLIC applicaties, die je kunt gebruiken voor alle meldingen. Vooral als aannemer heb je meerdere graaf projecten lopen en kan het zijn dat je duizenden KLIC-meldingen per jaar maakt. Je kunt hierdoor het overzicht snel kwijt raken en dat kan voor verwarring en hoge boetes zorgen. Een KLIC-melding is namelijk maar 20 werkdagen geldig en zonder geldigheid mag er niet gegraven worden. Door middel van een KLIC applicatie, kun je alle meldingen laten beheren. Een ander voordeel is dat meldingen ook worden weergeven op een interactieve kaart. De meldingen staan per locatie precies aangegeven met de nodige informatie voor het graven. 

https://misterklic.nl/