Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Airco kopen? Hier moet je op letten!

De zomer staat voor de deur. Je slaapt boven en tijdens het hoogseizoen veranderd jouw slaapkamer in een tropisch regenwoud. Je bent van plan om dit probleem op te lossen door een airco aan te schaffen. Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een airco? In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt.

 

De beste airco voor jou

De ideale airco is voor iedereen verschillend en is afhankelijk van de ruimtes die je van plan bent om te verkoelen of zelfs te verwarmen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar welk type airco jouw gewenste ruimte het best verkoeld. Niet elk type is geschikt voor dezelfde taak.

Soorten airco’s

Wanneer je een airco gaat kopen heb je de keuze tussen een vaste- en mobiele airco. Een mobiele airco is verplaatsbaar in tegenstelling tot de vaste airco. Dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere kamers wil verkoelen doormiddel van dezelfde airco of wanneer hem wil opbergen. Deze mobiele varianten zijn vaak ook goedkoper. Echter maken deze airco’s vaak meer geluid en hebben minder koelvermogen. 

Verder worden vaste airco’s onderscheiden in ‘single unit’ en ‘multi split unit’ airco’s. Een single unit airco is geschikt voor één ruimte. Single units worden vaak gebruikt voor de woon- of slaapkamer. Wanneer je opzoek bent naar een airco die het hele huis verkoeld zul je een multi split unit moeten overwegen. Echter is deze wel hoger in prijs.  

Energielabel

Airco’s worden verder onderscheden op basis van een energielabel. Een energielabel geeft op basis van letters, kleuren en symbolen aan hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een product is. Zo is een groen energielabel met de letter ‘A++’ het zuinigst.

Multi split airco als cv-ketel

Een airco heeft ook een verwarmende functie. Wanneer je een goed geïsoleerd huis hebt is een multi split systeem zeker een aanrader in plaats van je ouwe cv-ketel. Een airco is energiezuiniger en maakt je huis toekomstbestendig. De Nederlandse overheid wil namelijk dat we van het gas afstappen. Hiermee verhoog je tenslotte ook de waarde van je huis.

https://www.kieskeurig.nl/airco

Gerelateerde artikelen

Wat voor soorten verlichting zijn er voor de woonkamer?

Wil je een zorgeloos leven? Lees alles wat je moet weten hier!

Alles dat je moet weten over een alarmknop