Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Een boerderij kopen? Hou hier rekening mee

Is het jouw droom om op een boerderij te wonen en lijkt die droom nu eindelijk werkelijkheid te worden? Ben je op zoek naar een boerderij om in te wonen (en misschien wel je brood mee te verdienen)? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Het kopen van een boerderij brengt namelijk meer met zich mee dan het kopen van een ‘normaal’ woonhuis. Hierdoor zijn er ook andere dingen waar je rekening mee moet houden en op kunt letten. In dit artikel benoem ik een aantal belangrijke punten die je mee kunt nemen tijdens je zoektocht. 

Een boerderij vereist vaak meer onderhoud dan een woonhuis

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat een boerderij (vaak) veel groter is dan een ‘normaal’ woonhuis. Je hebt vaak niet alleen een huis welke je moet onderhouden, maar ook een groot stuk land. Hierdoor kun je op een boerderij eigenlijk altijd wel druk zijn met onderhoudswerkzaamheden. Natuurlijk kun je ook een gedeelte van het onderhoud uitbesteden, denk bijvoorbeeld eens aan je landgoed beheer uitbesteden, maar er zijn ook veel dingen die je zelf zult moeten doen. Door alles goed te onderhouden blijft jouw boerderij er netjes bij liggen en wordt het geen chaos. 

Wees scherp op de onderhoudstoestand van de boerderij

Bij het kopen van een boerderij moet je toch al gauw meer rekening houden met een ‘slechte’ onderhoudstoestand. Het is dan ook belangrijk dat je goed weet waar je op moet letten. Het is logisch dat je dit niet allemaal zelf in kunt schatten, daarom is het aan te raden om altijd iemand mee te nemen die er verstand van heeft. Bij het kopen van een boerderij zul je misschien ook sneller kiezen voor een aanvullend onderzoek, dit kan als je twijfelt over de bouwkundige staat van de boerderij. Luister daarnaast altijd naar je gevoel. Is dit niet de boerderij voor jou omdat je bang bent dat er te veel moet gebeuren, kijk dan gewoon even verder!

Is de boerderij geschikt voor wat jij ermee wilt?

Ook zul je moeten nagaan of de boerderij wel geschikt is voor wat jij er mee wilt, of in ieder geval die potentie heeft. Wil jij bijvoorbeeld graag de melkveehouderij in, dan heeft een boerderij andere dingen nodig dan wanneer je gewoon een woonboerderij met wat paarden, geiten en kippen wilt. Bedenk van tevoren wat voor jou belangrijk is en neem dat mee in je zoektocht naar de perfecte boerderij. Natuurlijk kun je bepaalde dingen verbouwen of bijbouwen, maar hiervoor is het wel belangrijk dat je rekening houdt met een eventueel bestemmingsplan van de boerderij.