Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Handige informatie over contra expertise bevingsschade

De aardgaswinning in Groningen wordt langzamerhand afgebouwd. Hoewel het veel economische voordelen heeft opgeleverd, waren de maatschappelijke gevolgen te groot. De forse bijkomende schade voor huiseigenaren in dat gebied was niet meer te overzien. Maar wat kun je hiervoor precies doen als huiseigenaar? Waar kan je terecht? Dat gaan we in dit artikel vertellen. Hier lees jij alles over contra expertise bevingsschade

Wat is contra expertise bevingsschade?

Het zijn de vaardigheden en kennis van een deskundige die je kunt inschakelen in het geval van schade. Deze persoon huur je zelf in. Er bestaan verschillende situaties waarin je deze specialist kunt inschakelen; in het geval van brand, inbraak, wateroverlast of storm. Deze specialist weet welke dingen er geregeld moeten worden, hoe je je schadeclaim optimaal afhandelt en waar je recht op hebt.  Zo worden je belangen zo goed mogelijk behartigd en voorkom je dat de verzekeraar je afwijst. Dit gebeurt allemaal uiteraard binnen de grenzen van je polisvoorwaarden. Je kunt ze ook inschakelen in het geval van bevingsschade. 

Zoals de naam al verklapt, is het schade die door een aardbeving wordt veroorzaakt. In Nederland komt dit voor in Groningen door de gaswinning. Het risicogebied bestaat uit alle gemeente rondom het Gronignenveld. Dit zijn de gemeenten Bedum, Ten Boer, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Winsum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Menterwolde. De huizen in dit gebied lopen dus risico en kunnen een contra expertise bevingsschade laten uitvoeren.  

Contra expertise bevingsschade IMG

Als jij schade hebt ondervonden, kun je dit melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Deze organisatie is in 2020 opgericht als gevolg van het dalende vertrouwen in de overheid. Het is een onafhankelijk bestuursorgaan dat dossiers op dit onderwerp afhandelt. De civielrechtelijke aansprakelijkheid van het NAM (de exploitant) wordt afgehandeld zonder enige invloed van hen. Het IMG zal dan een specialist sturen die de vernielingen aan je woning in kaart komt brengen. Ben je het oneens met de uitkomsten van het rapport van de specialist van IMG? Dan heb je dus nog de mogelijkheid om je een contra expert in te huren. Deze deskundige zal dan zijn eigen bevindingen in een rapport opstellen. 

Soorten schade 

Contra expertise bevingsschade is dus van toepassing op het risicogebied in Groningen als gevolg van de gaswinning. Maar aan wat voor schade kun je dan denken? Volgens het IMG zijn er vier categorieën: schade aan gebouwen en objecten, daling van je woningwaarde, geestelijk leed en verdriet van mensen en alles wat niet onder de vorige 3 categorieën valt.

Bij de eerste categorie kun je denken aan scheuren in muren, een barst in de vloer of een gebroken riolering. Ook gaat het om de vernielingen aan objecten, zoals een oprit. De waardedaling van een woning is van toepassing op zowel verkochte als onverkochte woningen. Eigenaren kunnen dan een vergoeding krijgen voor deze waardemindering. De derde categorie betreft natuurlijk ook een vergoeding en heeft als doel verzachting en erkenning te bieden. Tot slot kun je bij de laatste categorie denken aan de psychische kosten of verzakking van een perceel. 

Nu heb je meer informatie over contra expertise bevingsschade en kan je direct een schade expert inschakelen!