Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Welke soorten groene daken zijn er?

Natuur en duurzaamheid zijn beiden een hot thema momenteel. Groene daken zijn dan ook helemaal de trend. Maar wat is een groen dak precies en welke soorten zijn er? In deze blog leggen we het je uit.

Extensieve en intensieve groene daken

Groene daken, ook wel groendaken, zijn daken die bedekt zijn met een beplanting, hierbij kun je denken aan mos, gras of bloemen. Deze daken kun je onderverdelen in twee soorten: extensieve en intensieve groene daken.
Extensieve groene daken vereisen het minste onderhoud van de twee soorten en hebben doorgaans slechts één soort beplanting (zoals gras of sedum).
Intensieve groene daken hebben een meer uitgebreide beplanting die als het ware op een normale tuin lijkt en hebben dus flink wat meer onderhoud nodig. Bovendien weegt deze laag begroeiing ook meer en belast het de dakconstructie dus het meest.

De voordelen van groene daken

  • Duurzaamheid
    Zowel de groene daken als de onderliggende daken gaan langer mee.
    Het onderliggende dak wordt namelijk door de groene laag beschermd tegen de weersinvloeden. En de groenlagen zijn hier zelf beter tegen bestand. Een groen dak gaat gemiddeld drie keer langer mee dan een standaard dak.

  • Fraaier aanzicht
    Een huis of gebouw met een dak vol begroeiing ziet er mooier uit dan bijvoorbeeld een saai betonnen dak.

  • Dubbel isolerend
    De extra begroeiingslaag zorgt voor zowel extra warmte- als geluidsisolatie.

  • Milieubewust
    Groene daken betekenen meer groen op urbane plaatsen. En ze zorgen ook voor meer biodiversiteit.

  • Schonere lucht
    De luchtkwaliteit wordt verbeterd, want planten filteren CO2 uitstoot in schone lucht.

Nadelen van groene daken

Natuurlijk hebben groene daken naast de voordelen ook enkele nadelen.

  • De hogere kosten

Er zit uiteraard een hoger prijskaartje aan groene daken vergeleken met standaard daken.

De aanlegkosten variëren van ongeveer €35 per m² voor de extensieve groene daken tot ongeveer €125 voor de extensieve daken.

  • Extra risico’s voor het huidige dak

Voordat een groene laag op het dak wordt gelegd, moet je altijd controleren of je dak dit gewicht wel aankan. Op het moment van aanleggen kan dit wel zo zijn, maar dit kan veranderen naarmate de tijd verstrijkt.

En als de groene laag niet goed wordt aangelegd, kan dit leiden tot vervelende lekkages of wortelschade.

  • Trekt vogels en ongedierte aan

Vogels kunnen op zoek gaan naar voedsel in je groen dak en dus schade aanrichten. En ook ongedierte kan door het groen worden aangetrokken.

Subsidies voor groene daken

In sommige gemeenten kun je ook subsidie aanvragen voor het aanleggen van groene daken.
Controleer dus altijd of dit in jouw gemeente het geval is. Je ontvangt dan vaak een percentage van de aanlegkosten met een maximum bedrag per vierkante meter en een maximum totaalbedrag per huis/gebouw. Hierdoor wordt het aanleggen van groene daken financieel gezien meteen wat aantrekkelijker. Maar niet alleen de subsidie kan je keuze beïnvloeden om wel of niet voor een groen dak te kiezen. Ook je persoonlijke voorkeuren en waardes kunnen een factor zijn. Als je bijvoorbeeld je steentje wilt bijdragen aan het bevorderen van duurzaamheid en milieubewustzijn, kun je bereid zijn hier wat meer geld in te investeren. Voor meer informatie neem je uiteraard contact op met de specialisten van TOPGROEN