Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Het gevoel van thuis: welke elementen zijn belangrijk

Er zijn allerlei mogelijke elementen die je een goed gevoel in je huis schenken. Denk bijvoorbeeld aan liefde, humor, plezier en een eenheidsgevoel. Liefde is voor velen het allerbelangrijkste element voor een gelukkig huis en wat humor in het leven is ook essentieel.

Wat maakt een ‘happy home’?

Als je daarnaast echt een goed thuisgevoel wilt creëren, dan heeft dit uiteraard met het aanbrengen van een interieurontwerp in jouw eigen unieke smaak te maken. Maar wat maakt een ‘happy home’?

Een Brits bedrijf onderzocht de ‘wetenschap van een gelukkig huis’. Het blijkt hieruit dat het in staat zijn om je bijzonder ontspannen en kalm te voelen absoluut elementair voor een geluksgevoel thuis is. De individuen die het meest tevreden gevoel over hun huis hebben, voelen dit omdat hun huis hen altijd of vaak een fijn ontspannen gevoel biedt. De woon- en slaapkamer zijn hierbij de allerbelangrijkste ruimten.

De zes eigenschappen van een gelukkig huis

De wetenschap van een gelukkig huis wordt echter door zes eigenschappen ondersteund.

Je veilig voelen

Het is niet zo verwonderlijk dat een belangrijk onderdeel van een goed gevoel thuis aan onze basisbehoefte gekoppeld is om een veilig onderkomen te hebben. Veiligheid en stabiliteit zijn daarbij niet alleen fysiek belangrijk, maar ook emotioneel. Een goed beveiligd huis met binnendeuren met sloten voor de slaapkamers kan aan zo’n veilig gevoel bijdragen.

Het huis moet je ‘voeden’

Het is belangrijk om een huis te hebben dat het licht, geluid en de ventilatie optimaliseert, evenals ons vermogen om deze elementen naar onze eigen persoonlijke voorkeuren te regelen. Te weinig daglicht zien is niet fijn voor je. Zorg dat je voldoende daglicht ontvangt om je een stuk tevredener te laten voelen. Wat we buiten zien is echt van invloed op ons geluksniveau. 

De aanpasbaarheid

Een huis hebben dat nu en in de toekomst aan onze behoeften voldoet is van grote waarde. Het idee van een huis dat een prima aanpassingsvermogen heeft is daarbij van top belang. Hoe gemakkelijk het gebruik en de functies van de ruimtes in onze huizen zijn en hoe gemakkelijk deze aangepast kunnen worden.

Hoe relaxed is de woning

Zoals hierboven al vermeld is jezelf ontspannen en kalm voelen essentieel voor een happy home. Dit kan door de verlichting, decoratie en meubels in de woon- en slaapkamer op een meer functionele manier te benaderen. In plaats van dit puur esthetisch te doen, kunnen we daarbij het vermogen om thuis meer te relaxen verbeteren.

De verbondenheid van de ruimtes

Alle individuen die hun huis als gezellig omschrijven, hebben meer kans om ook gelukkig thuis te zijn. De verbindingen tussen alle woonruimtes hebben hier een groot aandeel in. En de ruimtes die er hier het meest toe doen zijn dan blijkbaar privétuinen, balkons en andere open ruimtes.

Het mag zo duidelijk zijn dat een verbinding met de natuur en de buitenwereld heel belangrijk voor een goed thuisgevoel is. Als je geen buitenruimte hebt, overweeg dan dus een manier om het outdoor leven toch naar binnen te halen.

Hoe jouw huis je reflecteert

Uit het onderzoek bleek ook dat heel veel personen die thuis het gelukkigst zijn, zeggen dat hun huis weerspiegelt wie ze zijn. Dus wordt er voorgesteld om bij het ontwerpen of inrichten van je huis de volgende vragen te stellen: “Wat in jouw huis voelt het speciaalst aan?”, “Wat doe je graag om aangenaam te ontspannen?”,  of “Hoe ontvang jij je bezoekers?”.

Visualiseer jouw huis ook als een happy home

Uiteindelijk komt het allemaal hier op neer: meer tijd thuis doorbrengen is meer tijd met jezelf doorbrengen. Je moet daarbij zeker je eigen stemming plezieren en de dingen die je van plan was te doen, realiseren. Maak jezelf gelukkig, maak je huis jouw thuis en vul deze omgeving met de dingen die je zult koesteren. Visualiseer jouw huis als een happy home waar jij je veilig, geborgen en geliefd voelt.