Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

LVT of laminaat: welke vloersoort is beter?

Zoek jij een voordelige en makkelijke vloerbedekking van goede kwaliteit? Dan kom je al snel bij laminaat of LVT (luxe vinyltegels) uit. Deze twee vloersoorten hebben veel gezamenlijke voordelen. Zo zijn ze beide geschikt voor veel verschillende soorten ruimtes, zoals speelkamers en vaak zelfs badkamers. Ook zijn beide vloersoorten snel aan te leggen met behulp van een eenvoudig kliksysteem en kun je ze makkelijk schoonmaken. Maar wat is dan precies het verschil tussen LVT en laminaat? Door de belangrijkste verschillen op een rijtje te zetten, wordt het duidelijker welke vloerbedekking beter past bij jouw woning.

Duurzaamheid

LVT en laminaat zijn allebei duurzaam en kunnen heel wat gebruik doorstaan. Toch is laminaat een stuk sterker en gaat langer mee. Een LVT-vloer van goede kwaliteit heeft meestal een levensduur van 10 tot 20 jaar, terwijl dat bij laminaat minimaal 20 jaar is. Hier staat wel tegenover dat vinyl zachter en flexibeler aanvoelt dan hard, sterk laminaat. Ben je dol op variatie en was je toch al van plan je vloer over 10 jaar te vervangen, dan ben je met een vinylvloer voordeliger uit: die is gemiddeld namelijk goedkoper. Wil je een vloer die zo lang mogelijk meegaat, dan is een laminaatvloer juist beter.

Geluiddempende werking

Het grote voordeel van LVT ten opzichte van laminaat is de geluiddempende werking van vinyl. Zo creëer je een rustige sfeer in huis, zonder last van de voetstappen van huisgenoten en zonder klachten van eventuele onderburen. Laminaat zorgt daarentegen juist voor hinderlijke loopgeluiden. Dit komt door de ruimte tussen de laminaatvloer en de ondergrond. Gelukkig kan dit probleem opgelost worden met een ondervloer. Deze ondervloer geeft jouw woning gelijk ook een betere isolatie en beschermt de onderkant van je vloer tegen vocht.

https://www.parket-winkel.be