Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Wat voor soorten verlichting zijn er voor de woonkamer?

Als je je gaat verdiepen in verlichting voor in je huis dan zal je zien dat er drie verschillende soorten verlichting bestaan. Je hebt namelijk een basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting.

Kennis is macht bij verlichting en lampjes

De juiste verlichting in je huis zorgt namelijk voor een goede sfeer in je huis. In de woonkamer wil je misschien anders soort verlichting dan in de keuken of in je slaapkamer. De woonkamer is een multifunctionele ruimte. Hier kijk je namelijk tv, lees je een boek of borrel je met vrienden en familie. Daarom is het belangrijk dat je het licht hierop kan aanpassen.

Basisverlichting en meer

Als je voor een basisverlichting gaat dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een plafondlamp. Deze lamp zorgt ervoor dat je woonkamer verlicht is. Meestal is deze basisverlichting niet genoeg en soms een beetje ongezellig. Daarom kiezen mensen er vaak voor om nog een lamp aan te schaffen zoals een staande lamp die alle kanten op straalt. Deze zet je dan vaak bij de bank neer in een hoek en kan je eventueel ook gebruiken als leeslamp.

Accentverlichting

Daarnaast heb je ook nog accentverlichting. Dit wordt vaak gebruikt om een schilderij of kast mooi te verlichten. Vaak maakt deze verlichting een ruimte gezelliger. Denk bijvoorbeeld aan een spot of schemerlamp.

Sfeerverlichting

Wat je altijd wel terug ziet in een woonkamer is sfeerverlichting. Dit soort verlichting geeft echt sfeer aan de ruimte. Met sfeerverlichting kan je geen boek lezen, omdat deze te gedimd is. Maar geeft wel veel gezelligheid aan de ruimte waar je bent. Als je gasten hebt dan zet je vaak de sfeerverlichting aan. Hiermee creëer je een gezellige ruimte.