Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Moet je wel of niet een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Een bouwkundige keuring is kort gezegd een keuring van je woning op basis van de bouwkundige staat. Met een bouwkundige keuring wordt er in kaart gebracht welke delen van het huis aan verbetering of vervanging toe is. Hierbij worden de kosten ook gegeven in directe kosten en kosten op langer termijn voor extra wooncomfort of woonverbetering. 

Wel een bouwkundige keuring laten uitvoeren 

Je huis kan er van de buitenkant stevig en helemaal goed uitzien, maar hoeft zo niet vanbinnen te zijn. Het kan zijn dat het huis op instorten staat, maar niks te zien is aan de buitenkant. Ook kan een huis toe zijn aan vernieuwingen of verbeteringen. Dan is het handig om hiervan op de hoogte te zijn voor dat er iets mis kan gaan. Dit voorkomt extra hoge kosten later. Een specialist onderzoekt je huis en bekijkt de bouw kijkend naar de fundering en de eventuele gebreken hiervan. Zo is het sowieso handig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren als je een nieuw huis aanschaft. Zo kan je er zeker van zijn, dat je financieel de juiste keuze maakt en je later niet voor onverwachte dingen komt te staan. 

Niet een bouwkundige keuring laten uitvoeren 

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is normaliter niet verplicht. Wel zijn er bepaalde hypotheekverstrekkers die dit wel verplichten om er zeker van te zijn dat er geen achterstallig onderhoud nodig is voor de woning. Als de woning minder dan 10 jaar is gebouwd, is een bouwkundige keuring over het algemeen niet nodig. Je kan er dan van uitgaan dat er geen tot weinig gebreken zijn. Ook zijn bouwkundige keuringen vaak niet nodig bij appartementen. Deze worden opgepakt door de vereniging eigenaren van de appartementen die het onderhoud in de gaten houden en daar verantwoordelijk voor zijn. 

Kosten bouwtechnische keuring 

Let erop dat een bouwtechnische keuring kan verschillen in kosten. Zo zal er bij de kosten moeten worden gekeken naar het aantal vierkante meters van de woning en de inhoud hiervan. Bekijk daarom altijd goed de aangeboden bouwkundigen die dit voor je oppakken en vergelijk deze met elkaar. Gemiddeld zullen de kosten van een bouwtechnische keuring zo tussen de 300,- tot 500,- euro liggen.