Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Optimaal genieten met een blokhut in de tuin!

Of je nu een kleine stadstuin hebt in Amsterdam of een enorme tuin in een afgelegen dorp in Overijssel, een blokhut past eigenlijk overal wel. Daarnaast is het ook nog eens een briljante toevoeging aan jouw tuin. Waarom zou je dan een blokhut kopen? Niet alleen kan het perfect dienen als opberghok voor (oude) fietsen, tuingereedschap, de barbecue of spullen die eigenlijk allang een keer naar de rommelmarkt hadden gemoeten. Een tuinhuis met overkapping  kan ook perfect dienen als zitplek. Zo zit je niet alleen in de tuin, wanneer de zon schijnt, maar ook als het een keertje regent en de temperatuur het wel toelaat om buiten te zitten. Wel zo fijn!

Wat past bij mij?

De juiste blokhut kopen. Hoe doe je dat? Dat is lastig te zeggen en wij kunnen daar ook niet het perfecte antwoord op geven. Wel kunnen we tips geven waar je op moet letten met het maken van een verstandige beslissing. Het type tuinhuis dat je wilt aanschaffen is namelijk erg afhankelijk van de locatie, de ruimte die je hebt en die je nodig denkt te hebben, de stijl van de tuin en of je er een overkapping aan wilt of niet. Daarnaast kun je kiezen voor een plat dak, een zadeldak of een lessenaarsdak. Dient het als schuur, ontspanningsruimte, terras en/of als berging? Allemaal dingen om goed over na te denken. Maak je er een mancave met bar en pooltafel van dan zullen de afmetingen behoorlijk forser moeten zijn dan wanneer je het wilt gebruiken als fietsenschuurtje.

De levensduur van uw tuinhuis verlengen

Uiteraard wil je dat de houdbaarheid van jouw tuinhuis zo lang mogelijk is. Ook hier dient u vooraf rekening mee te houden en goed over na te denken. Waar moet je op letten?

Wanddikte

De wanddikte: Doorgaans variëren de wanddiktes van tuinhuizen tussen de 19 millimeter en 45 millimeter dikte. Uiteraard geldt dat hoe dikker de wand, hoe duurzamer uw tuinhuis zal zijn. Een gangbare maat die vaak gebruikt wordt is 28 millimeter.

Impregneren of verven?

Impregneren / Verven: Vervolgens zul je na moeten gaan of je het tuinhuis impregneert of liever verft. Normaliter is het verstandig om blokhuthout te verven met een grondverf en een aflaklaag. Dit beschermt het tuinhuis beter tegen de verschillende weersinvloeden, zoals zon, regen en sneeuw. Vergeet ook niet de onderkant van het tuinhuis te behandelen!

Ventilatierooster

Tenslotte het ventilatierooster: Vaak een vergeten object, maar ontzettend belangrijk voor de duurzaamheid van het tuinhuis. Wanneer er geen ventilatie aanwezig is zal er vocht ontstaan in het tuinhuis, waardoor het blokhuthout van binnen gaat rotten.

Laatste tip

Zorg er tenslotte voor dat je de locatie van het tuinhuis goed hebt opgemeten. Een goed begin is namelijk het halve werk. Wanneer je er halverwege achter komt dat het tuinhuis eigenlijk niet in de tuin past levert dit alleen maar verspilde tijd, kosten en frustratie met zich mee. Better safe than sorry. Hou tijdens het meten rekening met de werking van hout. In de loop van tijd kan een blokhutwand enkele millimeters tot centimeters verzakken. Dat is heel normaal. Maar zorg ervoor dat de blokhutprofielen niet te strak zijn afgesteld!

https://tuinartikelenoutlet.nl/