Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Tips om je BBQ schoon te maken

U heeft een zeer geslaagde barbecue georganiseerd. Het was een groot succes. Dan is daar altijd het moment dat u aan de bbq schoonmaken gaat beginnen. Niet de allerleukste klus, dat snappen we. Maar voor de levensduur van uw barbecue wel van groot belang. Om u te helpen, hebben wij een aantal tips voor u.

Voorkom aanbranding

U kunt aangebrande gerechten voorkomen door voor dat u begint met barbecueën het rootster goed in te smeren met olijf- of zonnebloemolie. Hiermee voorkomt u dat uw gerechten aan het rooster gaan plakken en aanbranden. Een handige tip is om het rooster insmeren met citroensap. U snijdt een citroen in tweeën en tussen het grillen door smeert u hem over het rooster. Op deze manier voorkomt u dat het gerecht aan het rooster blijft kleven en bespaart u tijd bij het schoonmaken.

Begin direct

Veel mensen zijn geneigd om tot de volgende dag te wachten met het reinigen van de barbecue. U kunt dit beter niet doen. Etensresten, vet en ander vuil is dan inmiddels hard geworden en zit muurvast op het rooster. U kunt een van de verschillende reinigingsproducten gebruiken, die het reinigen dan wat gemakkelijker maken. U kunt het beste beginnen als het rooster nog een beetje warm is. U kunt voedselrestanten simpel met een staalborstel verwijderen. Als het rooster is schoongemaakt, kunt u het met een beetje plantaardige olie insmeren. Op deze manier zal het rooster niet zo snel gaan roesten.

Gietijzeren rooster

Heeft u een barbecue met een gietijzeren rooster, maak deze dan schoon met heet water en goede borstel. Hierna droogt u het rooster goed af en zet u het een paar minuten in een oven met een temperatuur van 150 graden. Hierna smeert u het rooster in met een beetje plantaardige olie. Zo is het rooster weer klaar voor de volgende barbecue.

Barbecue reinigen

U wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van uw barbecue. Maakt u daarom na iedere barbecue niet alleen het rooster schoon, maar reinig daarbij ook de barbecue zelf.  U kunt beter geen bijtende of schurende middelen gebruiken. Neem milde producten die goed ontvetten. U moet ook geen schuursponsjes gebruiken. U kunt beter een zachte doek nemen. Hierdoor blijft uw barbecue mooi glanzen. Gebruik ook altijd een goede barbecue hoes. Hierdoor blijft u barbecue goed beschermd.

Laat u de boodschappen gratis bezorgen, bestel dan ook direct een schoonmaakmiddel mee voor de barbecue. Deze wordt vaak vergeten maar na de barbecue zult u blij zijn dat u hem hebt mee besteld.

Houtskoolbarbecue

U kunt het beste na de barbecue alle voedselrestanten en as uit de kuip verwijderen. Als u dit niet doet, krijgt u de volgende keer veel rookontwikkeling. U kunt de kuip reinigen met warm water en wat afwasmiddel. Aangekoekte voedselresten kunt u met wat staalwol verwijderen.

Gas- of elektrische barbecue

Het reinigen van een gas- of elektrische barbecue gaat allemaal wat gemakkelijker. U verwijdert als eerste de voedselresten van het rooster. Hierna sluit u het deksel van de barbecue en zet hem op de hoogste stand voor een periode van ongeveer 15 minuten. Hierna zet u hem uit en kunt u de restanten heel gemakkelijk van het rooster afborstelen. Verwijder bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact voordat u met water aan de gang gaat.