Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Tips om je BBQ schoon te maken

U heeft een zeer geslaagde barbecue georganiseerd. Het was een groot succes. Dan is daar altijd het moment dat u aan de bbq schoonmaken gaat beginnen. Niet de allerleukste klus, dat snappen we. Maar voor de levensduur van uw barbecue wel van groot belang. Om u te helpen, hebben wij een aantal tips voor u.

Voorkom aanbranding

U kunt aangebrande gerechten voorkomen door voor dat u begint met barbecueën het rootster goed in te smeren met olijf- of zonnebloemolie. Hiermee voorkomt u dat uw gerechten aan het rooster gaan plakken en aanbranden. Een handige tip is om het rooster insmeren met citroensap. U snijdt een citroen in tweeën en tussen het grillen door smeert u hem over het rooster. Op deze manier voorkomt u dat het gerecht aan het rooster blijft kleven en bespaart u tijd bij het schoonmaken.

Begin direct

Veel mensen zijn geneigd om tot de volgende dag te wachten met het reinigen van de barbecue. U kunt dit beter niet doen. Etensresten, vet en ander vuil is dan inmiddels hard geworden en zit muurvast op het rooster. U kunt een van de verschillende reinigingsproducten gebruiken, die het reinigen dan wat gemakkelijker maken. U kunt het beste beginnen als het rooster nog een beetje warm is. U kunt voedselrestanten simpel met een staalborstel verwijderen. Als het rooster is schoongemaakt, kunt u het met een beetje plantaardige olie insmeren. Op deze manier zal het rooster niet zo snel gaan roesten.

Gietijzeren rooster

Heeft u een barbecue met een gietijzeren rooster, maak deze dan schoon met heet water en goede borstel. Hierna droogt u het rooster goed af en zet u het een paar minuten in een oven met een temperatuur van 150 graden. Hierna smeert u het rooster in met een beetje plantaardige olie. Zo is het rooster weer klaar voor de volgende barbecue.

Barbecue reinigen

U wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van uw barbecue. Maakt u daarom na iedere barbecue niet alleen het rooster schoon, maar reinig daarbij ook de barbecue zelf.  U kunt beter geen bijtende of schurende middelen gebruiken. Neem milde producten die goed ontvetten. U moet ook geen schuursponsjes gebruiken. U kunt beter een zachte doek nemen. Hierdoor blijft uw barbecue mooi glanzen. Gebruik ook altijd een goede barbecue hoes. Hierdoor blijft u barbecue goed beschermd.

Laat u de boodschappen gratis bezorgen, bestel dan ook direct een schoonmaakmiddel mee voor de barbecue. Deze wordt vaak vergeten maar na de barbecue zult u blij zijn dat u hem hebt mee besteld.

Houtskoolbarbecue

U kunt het beste na de barbecue alle voedselrestanten en as uit de kuip verwijderen. Als u dit niet doet, krijgt u de volgende keer veel rookontwikkeling. U kunt de kuip reinigen met warm water en wat afwasmiddel. Aangekoekte voedselresten kunt u met wat staalwol verwijderen.

Gas- of elektrische barbecue

Het reinigen van een gas- of elektrische barbecue gaat allemaal wat gemakkelijker. U verwijdert als eerste de voedselresten van het rooster. Hierna sluit u het deksel van de barbecue en zet hem op de hoogste stand voor een periode van ongeveer 15 minuten. Hierna zet u hem uit en kunt u de restanten heel gemakkelijk van het rooster afborstelen. Verwijder bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact voordat u met water aan de gang gaat.

 

Gerelateerde artikelen

Airco kopen? Hier moet je op letten!

Zo kies je de juiste kunst voor in je interieur

Een tuinhuisje plaatsen, zelf doen of laten doen?