Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Waarom ventileren?

 

Eeuwenlang werden huizen niet geventileerd, en ze deden het toch goed, nietwaar? Waarom moeten we vandaag al die moeite doen (en vaak aanzienlijke kosten maken) om huizen te ventileren?

Er zijn verschillende redenen waarom ventilatie vandaag belangrijker is dan lang geleden. De belangrijkste is dat huizen 100 jaar geleden echt lek waren. Meestal hadden ze geen isolatie in de muren, zodat verse lucht vrij gemakkelijk kon binnendringen via alle kieren, scheuren en gaten in de bouwschil.

Ook waren de bouwmaterialen die 100 jaar geleden werden gebruikt meestal natuurlijke producten die niet resulteerden in een aanzienlijke uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS), formaldehyde, brandvertragers en andere chemicaliën die zo overheersend zijn in de bouwmaterialen, meubels en bezittingen van vandaag de dag. 

Lees ook: aircooler vs ventilator

 

Ventilatie-opties

Ventilatie kan verschillende vormen aannemen. Over het algemeen kunnen systemen worden ingedeeld in ongeveer een half dozijn algemene typen:

Geen ventilatie. Dit is vrijwel zeker de meest voorkomende optie in Nederlandse woningen. Er is geen mechanisch systeem om muffe binnenlucht (en vocht) te verwijderen of verse buitenlucht naar binnen te brengen. In het verre verleden, toen gebouwen nog niet geïsoleerd waren, werkte deze strategie redelijk goed, door te vertrouwen op de natuurlijke lekkage van het huis. Maar zelfs een lekkend huis garandeert nog geen goede ventilatie. Om deze strategie te laten werken, moet er buiten een briesje staan of moet er een aanzienlijk temperatuurverschil zijn tussen buiten en binnen. Elk van deze omstandigheden creëert een drukverschil tussen binnen en buiten, waardoor de ventilatie op gang komt. Op rustige dagen in de lente en de zomer kan er zelfs in een heel lek huis heel weinig luchtuitwisseling zijn.

Natuurlijke ventilatie. Bij deze tamelijk ongebruikelijke strategie worden specifieke ontwerpkenmerken gebruikt om frisse lucht binnen te brengen en muffe lucht kwijt te raken. Eén benadering is het creëren van een zonneschoorsteen waarin lucht door de zon wordt opgewarmd, drijfvermogen krijgt en door ventilatieopeningen bovenin het gebouw omhoog en naar buiten stijgt; hierdoor daalt de druk in het huis, waardoor verse lucht door speciaal geplaatste inlaatopeningen wordt aangezogen. De rest van dit blogbericht zal zich richten op mechanische ventilatie.

 

Mechanische ventilatie met alleen afzuiging. Dit is een relatief veel voorkomende strategie waarbij kleine afzuigventilatoren, meestal in badkamers, continu of met tussenpozen werken om muffe lucht en vocht uit die kamers af te zuigen. Deze strategie creëert een bescheiden negatieve druk in de woning, die verse lucht aanzuigt via kieren en andere plaatsen waar lucht lekt, of via strategisch geplaatste, opzettelijk aangebrachte inlaatopeningen voor aanvullende lucht. Een voordeel van deze strategie is de eenvoud en de lage kostprijs. Een nadeel is dat de negatieve druk radon en andere bodemgassen kan aantrekken die we niet in huizen willen hebben.

Ventilatie met alleen toevoer. Zoals de naam al zegt, brengt een ventilator verse lucht aan, en ontsnapt muffe lucht via kieren en luchtlekken in het huis. De luchttoevoer kan op één plaats worden geleverd, via kanalen worden verspreid, of worden toegevoerd aan het distributiesysteem van een geforceerde-luchtverwarmingssysteem voor verspreiding. Een ventilatiesysteem dat alleen aan de toevoerzijde werkt, zet het huis onder druk, wat een goede zaak kan zijn om te voorkomen dat radon en andere verontreinigende stoffen het huis binnendringen, maar het brengt het risico met zich mee dat vochtige lucht in de holtes van muren en plafonds wordt gedreven, waar condensatie en vochtproblemen kunnen optreden.

 

Ventilator voor je verjaardag

Als je op zoek bent naar het perfecte cadeau om je geliefde zijn 30ste verjaardag te laten vieren, dan hebben wij een verrassing! In deze geschenkgids hebben we de hele wereld afgezocht om je ideeën te geven voor een 30e verjaardagscadeau voor die speciale man die de grote 3-0 wordt! 

Laten we iets moois voor de jarige vinden in ons assortiment 30e cadeaus voor hem. Er zijn hartverwarmende souvenirs voor de sentimentele types, grappige cadeau-ideeën voor briljante vriendjes en one-of-a-kind kunstwerken voor creatieve echtgenoten:
Bijzondere cadeaus voor mannen 30 jaar