Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Zijn schoonmaakmiddelen schadelijk voor de gezondheid?

Al vanaf jonge leeftijd wordt ons het belang van schoonmaken aangeleerd. Natuurlijk hebben we allemaal gezucht wanneer onze ouders ons vertelden dat we onze kamer moesten opruimen als kleuter en als tiener vluchtten we richting onze kamer als het tijd was voor de afwas. 

Vroeger deed ieder huishouden mee aan de grote voorjaarsschoonmaak. Alle meubelen werden in de was gezet en het huis werd van boven tot onder ingesopt. In de eerdere jaren werd er voornamelijk gebruikt gemaakt van bezems, moppen en standaard sop. Tegenwoordig is dit enorm veranderd. Er zijn zoveel verschillende soorten schoonmaakmiddelen ontwikkeld, dat veel mensen zich zorgen maken dat deze wellicht schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Maar is dit ook daadwerkelijk zo?

Het belang van schoonmaakmiddelen

Om een schoon en fris huis te hebben, zijn schoonmaakproducten haast onmisbaar. Water brengt je niet heel ver en niet alle soorten sop werken voor vieze plekjes. In de keuken gebruik je namelijk een ander middel dan in de badkamer. Toiletten hebben een andere aanpak nodig dan houten tafels en kalk kan niet met een allesreiniger worden verwijderd.

Het belang om meerdere soorten schoonmaakmiddelen te hebben is dan ook groot. Niemand wil vetvlekken op het aanrecht hebben of schimmel in de badkamer. Voor dat soort situaties heb je echt producten nodig die goed doordringen.

Schoonmaakmiddelen en de gezondheid

Al deze producten.. Is het gebruik hiervan wel goed voor de gezondheid? Ongetwijfeld is het niet heel gezond om dagelijks bezig te zijn met de sterkere middelen, zoals bleek en producten die voornamelijk gebaseerd zijn op alcohol. Maar tegelijkertijd heb je ze wel nodig. Is er een middenweg?

Die is er zeker. Zo kan je vaker kiezen voor ecologische producten en middelen die wat minder sterke bestanddelen hebben. Ook het dragen van handschoenen en eventueel een mondkapje kunnen de schade beperken. Kies zoveel mogelijk voor mildere producten die nog steeds een specifieke functie hebben. Zo heb je een schoon huis en bescherm je jezelf zo goed mogelijk!