Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Slopen of verbouwen?

Wie een oudere, bestaande woning koopt, zal waarschijnlijk denken aan een renovatie. Maar in sommige situaties is een sloop en nieuwbouw zinvoller. In dit artikel begeleiden we u doorheen de mogelijkheden.

Wanneer slopen?

Voor sommige huizen is het niet zinvol om ze op te waarderen. Bij zware problemen (vocht, stabiliteit, asbest…) wordt meestal aangeraden om over te gaan tot een sloop en heropbouw. 

Zo weet u wanneer u best voor een sloop kiest:

Analyseer de technische toestand van het gebouw

Een woning in zeer slechte staat verbouwen is dikwijls onnodig duur en tijdrovend. Om de knoop door te hakken, kijkt u naar de technische toestand:

  • In welke staat zijn de funderingen?
  • In welke staat is de dragende structuur van het huis?
  • Zijn er grote vochtproblemen?
  • Zit er asbest in het gebouw?
  • Zijn de huidige gebouwtechnieken sterk verouderd?

Heeft u op meerdere vragen ‘ja’ geantwoord? Dan is een sloop zeker het overwegen waard.

Kijk welke functies het gebouw moet vervullen

Wie een nieuwe woning bouwt, heeft een volledige vrijheid op het vlak van grootte en indeling. Bij bestaande woningen is dat een ander verhaal. Wat op het eerste zicht eenvoudige aanpassingen lijken, kunnen een flink prijskaartje met zich meebrengen. Stel dat u bijvoorbeeld droomt van een open keuken. Het uitbreken van een binnenmuur vraagt misschien voor structurerele versterkingen. Wanneer te veel ruimtes een andere functionele indeling krijgen, is een sloop waarschijnlijk de beste optie.

Denk aan ecologische doelstellingen

Oudere woningen zijn doorgaans slecht geïsoleerd. In combinatie met verouderde elektra en verwarmingssystemen leveren ze een torenhoge energiefactuur op. Een oude woning energiezuinig maken is niet altijd even gemakkelijk. Met het oog op de ecologische prestaties is het vaak interessanter om voor een sloop en heropbouw te kiezen.

Wanneer renoveren?

Er zijn ook verschillende redenen om voor een renovatie te opteren:

De aanpassingen zijn vooral cosmetisch

Heel wat bestaande woningen zijn nog in goede staat. Het zou zonde zijn om ze volledig te slopen en iets anders te bouwen. Dus indien u enkel een paar cosmetische ingrepen wil, kiest u uiteraard voor een verbouwing. Heel veel zaken kunt u trouwens zelf doen. De sloopwerken bijvoorbeeld. Huur een grote afvalcontainer met wat sloopmateriaal en ga aan de slag. Dat alles maakt een renovatie dikwijls goedkoper dan een (her)nieuwbouw.

U wil het karakter van de woning behouden

Woningen uit de jaren 60, 50 of vroeger zitten boordevol karakter. Het is moeilijk om dezelfde charmevolle uitstraling te bereiken met een nieuwbouw. Om die reden kiezen veel mensen voor de renovatie van een bestaand pand.

U wil besparen

Een nieuwbouw kost flink wat geld. Een verbouwing is doorgaans goedkoper. Vooral wanneer u de werken spreidt over meerdere jaren. Start bijvoorbeeld met de benedenverdieping, spaar daarna nog enkele jaren en begin dan pas aan de bovenverdieping. 

Gedeeltelijk slopen

Wist u dat er een derde oplossing is? Het is ook mogelijk om een gedeelte van de woning te slopen en te vervangen (of uit te breiden) met een nieuwbouw, terwijl u de rest renoveert. Dit biedt allerlei mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld voor een architecturaal contrast gaat, waarbij een ouder woongedeelte gecombineerd wordt met een moderne aanbouw. 

https://www.remondis-corneillie.be/