Het Thuisgevoel
Image default
Zakelijk

Cv-ketel onderhoud: altijd een warm huis

Veel mensen hebben tegenwoordig centrale verwarming in het huis. Ouderwetse houtkachels maken plaats voor een cv ketel en steeds minder zie je rook uit de schoorstenen komen in de koude wintermaanden. 

 

En dit is logisch, want de open haard is natuurlijk veel minder efficiënt dan een centrale verwarming. De houtkachel kan maar één ruimte tegelijk verwarmen, terwijl je een centrale verwarming vaak op meerdere plekken in huis tegenkomt. Daarnaast kost het hout voor een open haard aardig wat centjes, niet iets waar de meeste mensen naar uitkijken!

 

Een centrale verwarming is dus in feite één groot verwarmingssysteem. Er spelen meerdere componenten mee als je naar het geheel kijkt. Allereerst heb je een cv-ketel. Dit is een grote ketel met water dat wordt opgewarmd door de verbranding van aardgas of stookolie. Deze verwarming wordt aangestuurd door de thermostaat die zich in één van de kamers bevindt. Wanneer je deze instelt op een bepaalde temperatuur, wordt de ketel verwarmd. 

 

Vervolgens stroomt het opgewarmde water naar de verschillende radiatoren die zich in het gebouw bevinden en worden de ruimtes verwarmd. 

 

Je kan je wellicht wel voorstellen dat dit verwarmingssysteem onderhoud nodig heeft om goed te kunnen blijven werken. Over het algemeen gaat een cv-ketel 15 jaar mee, maar er kunnen storingen of andere problemen ontstaan waardoor de ketel niet meer volledig naar behoren werkt. Daarom is cv-ketel onderhoud zo belangrijk om altijd een warm huis te hebben.

Cv-ketel onderhoud door een professional

Het beste is natuurlijk om die cv-ketel onderhoud door een professional te laten doen. Bij onderhoud, wordt de cv ketel eerst volledig opgeschoond. Er wordt ook meteen gekeken of de ketel aan alle wettelijke eisen voldoet. Mocht de specialist problemen vinden, kunnen deze direct worden opgelost. Anders wordt er een vervolgafspraak gemaakt om eventuele storingen te verhelpen.

 

Regelmatig onderhoud?

Is het dan ook nodig om regelmatig cv-ketel onderhoud te laten uitvoeren? Als je wil dat je cv-ketel een lange levensduur heeft, is dit wel verstandig. Je cv-ketel wordt regelmatig nagekeken en eventuele problemen worden direct opgelost. Winwin, dus!