Het Thuisgevoel
Image default
Zakelijk

Waar moet je werkgever op letten bij VOG?

Wanneer je een werkgever bent dan heb je er baat bij om personeel te hebben dat betrouwbaar is, logisch ook. Dit begint altijd al bij de werving en de selectie. Hier beoordeel je iemand op betrouwbaarheid en ook op hoe diegene overkomt en je kijkt meteen of diegene in het team past. Wanneer personeel gescreend wordt is een veelgebruikt middel hierbij de verklaring omtrent goed gedrag, ook wel de VOG genoemd. Soms is de VOG zelfs wettelijk verplicht. Wil je als werkgever weten waar je bij de VOG op moet letten? Lees dan verder.

 

Wanneer VOG?

Soms komt het voor dat werknemers niet helemaal goed handelen. Dit kan ongewenste gevolgen hebben, maar ook negatieve publiciteit voor je bedrijf en dat is het laatste wat je wil. Als werkgever ben je dus daarom gebaat bij een goed beleid om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Wanneer er vertrouwelijke functies zijn zoals een manager met verstrekkende bevoegdheden bijvoorbeeld dan is het nog belangrijker omdat zij met vertrouwelijke of strategische informatie omgaan. Daarom is VOG in zulke gevallen heel belangrijk om personeel te toetsen op betrouwbaarheid.

 

Aanvragen

VOG kan tegenwoordig gemakkelijk online worden aangevraagd. De werknemer moet uiteindelijk de aanvraag indienen. Je kunt als werkgever aangeven hoe je toekomstige werknemer gescreend moet worden. Dit doe je door een screeningprofiel te kiezen. Je hebt bijvoorbeeld het profiel gezondheidszorg of financiële dienstverlening. Als je toekomstige werknemer getoetst wordt dan wordt er gekeken naar het verleden om te beoordelen of dit geen bezwaar vormt voor het vervullen van de functie. Hoe er getoetst wordt is afhankelijk van het gekozen profiel.

 

VOG

De VOG is goedgekeurd. Controleer als werkgever dan wel altijd of de VOG echt is. Als je kijkt op de website van Justis dan kun je kenmerken zien waaraan je kunt herkennen of de VOG echt is. De VOG is een momentopname die vaak maar een keer plaatsvindt. In bepaalde beroepen vindt de VOG vaker plaats, ook tijdens het dienstverband. Vaak wordt de VOG in zulke gevallen iedere twee jaar vervangen. Dit is ook aan te raden.

https://aanvraag-zzpvog.nl/