Het Thuisgevoel
Image default
Zorg

De aarde het leven en slapen

Wat voor slaper ben jij? Kun jij als je in bed ligt snel slapen? Slaap je door en sta je dan in de ochtend weer vroeg op? Sommige mensen hebben erg veel moeite met slapen en hebben slaapmiddelen nodig om de nacht door te komen. 

Goede slaap helpt bij beter leven

Eenvoudig leven dat is wat veel mensen willen, maar hoe doe je dat?  In ieder geval heb jij een goede nachtrust nodig, dus op tijd naar bed en op tijd er uit om de dag weer zorgeloos te beginnen. Moe op staan heeft altijd weer gevolgen, daarom is het beter om na te gaan hoe je uitgerust wakker kunt worden en wat jij daarvoor nodig hebt.  

Hoe kun je beter slapen?

Een paar tips over hoe je beter kunt slapen:

–        Vast ritme, dan gaat je biologische klok ook werken. Je gaat een bepaalde tijd naar bed en je staat iedere dag een vaste tijd weer op. 

–        Kamer ventileren, zodat er voldoende frisse lucht binnen komt (kan ook overdag).  

–        Goed kussen, zodat je geen last krijgt van je hoofd, schouders en nek.

–        Goede slaaphouding, een goed matras is ook belangrijk (regelmatig omdraaien). 

–        Niet te licht of te donker op de kamer, dit kan ook invloed hebben op hoe je slaapt. Sommige mensen hebben liever wat licht binnen en anderen juist niet. 

–        Uitstraling van de kamer, veel spullen of rust? Als je kamer rustig is, dan heeft dat vaak ook invloed op je hoofd. 

Nachtrust heb je nodig

Iedereen heeft een goede nachtrust nodig, de een heeft wat meer slaap nodig dan de ander. Iedereen van 18 jaar en ouder zou gemiddeld 7,5 tot 8 uur slaap per nacht nodig hebben. Kinderen van 9-12 jaar gemiddeld 10 uur. Maar het hangt ook af van hoeveel je op een dag doet, bijv. veel buiten en lichamelijke arbeid? Dan kan het zijn dat je meer slaap nodig hebt. 

De dag van de aarde

Heb jij wel eens van de dag van de aarde gehoord? Ieder jaar op 22 april is dat een dag met activiteiten die als doel hebben om mensen bewust te maken van hoe bijzonder de aarde is hoe het leven is. Deze dag staat echt in het teken van op een positieve manier aandacht vragen voor de wereldproblemen die er zijn als het gaat over bijv. milieu, onze natuur en de klimaatveranderingen. Het is er bij ons nog niet zo heel lang, maar in Amerika is het er al sinds 1970. Daar noemen ze het ook wel International Earth Day. In Nederland is de dag van de waarde sinds 2002 aanwezig en het wordt steeds bekender onder ons.