Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Gek op kattenkruid

Kattenkruid is een van de ongeveer 250 soorten in de muntfamilie en heeft een bladgroen uiterlijk. Nepetalactone, de essentiële olie in kattenkruid, kan zelfs de luiste bankaardappel in een gekke bontenbal veranderen – als die bont bal toevallig de gevoeligheid voor zijn effecten heeft geërfd. De eigenschap komt pas naar voren als een kat tussen de drie en zes maanden oud is; tot die tijd zal een kitten geen reactie hebben. Kattenkruid gevoeligheid is erfelijk – naar schatting 50 procent van de katten heeft geen reactie.

Ruiken versus eten

De meest intense kattenkruid ervaring begint met de neus – één vleugje van het spul en je kat wordt prompt gek. Onderzoekers vermoeden dat kattenkruid zich richt op katachtige “gelukkige” receptoren in de hersenen. Wanneer het wordt gegeten, heeft kattenkruid echter de neiging om het tegenovergestelde effect te hebben en uw kat verzacht. De meeste katten reageren op kattenkruid door te rollen, om te draaien, te wrijven en uiteindelijk uit te wijken. Ze kunnen tegelijkertijd miauwen of grommen. Andere katten worden hyperactief of ronduit agressief, vooral als je ze benadert.

Meestal duren deze sessies ongeveer 10 minuten, waarna uw kat zijn interesse verliest. Het kan wel twee uur duren voordat hij “reset” en weer vatbaar wordt voor kattenkruid. Houd echter rekening met de hoeveelheid – katten zullen waarschijnlijk geen overdosis kattenkruid nemen, maar ze kunnen ziek worden als ze te veel eten. Vertrouw erop dat je kat weet wanneer ze er genoeg van hebben.

Een snack die het waard is om te delen

Kattenkruid is niet alleen voor katten! Het wordt al eeuwenlang in medicinale tuinen gekweekt vanwege het kalmerende effect op mensen. Gemaakt in een thee, kattenkruid heeft kalmerende eigenschappen vergelijkbaar met kamille. Geconcentreerd nepetalactone zorgt ook voor een krachtige muggenspray. Het enige probleem is dat het slechts een paar uur duurt.

Voordelen van kattenkruid

Kattenkruid biedt een paar voordelen waar zowel katten als eigenaren enthousiast over kunnen zijn, waaronder:

  • Ontspanning

Sommige katten kunnen genieten van een kalmerend effect van hun kattenkruid wanneer ze worden gegeten. Voor huisdieren die stress- en angstproblemen vertonen, kan dit voordeel bijzonder nuttig zijn, dus de volgende keer dat jij jouw kat naar de dierenarts brengt, overweeg dan om ze wat kattenkruid te geven om ze kalm te houden.

  • Insecten verjagend 

Geloof het of niet, kattenkruid is een actief ingrediënt dat wordt aangetroffen in nepetalactone, dat wordt gebruikt om ongedierte zoals mijten, teken en muggen af te weren.

Training: Zet het “Positieve” in positieve bekrachtiging door je kat te belonen met kattenkruid tijdens je trainingsinspanningen. Of je ze nu leert om kalm te blijven tijdens badtijd, een klauw trimmen of iets anders, de traktatie helpt hen gegarandeerd om positief gedrag te vertonen.

  • Veiligheid

Goed nieuws – kattenkruid is niet verslavend! Bovendien betekenen de niet-toxische eigenschappen dat je het regelmatig kunt gebruiken zonder je zorgen te maken over negatieve bijwerkingen. Natuurlijk is alles altijd beter met mate, dus pas op dat je kat niet te veel tegelijk eet, omdat het zijn maag van streek kan maken.


Kattenkruid verliest na verloop van tijd zijn potentie, dus bewaar het in de vriezer in een luchtdichte container voor maximaal effect. Bij Happy-Animal.nl kun jij kattenkruid bestellen.

Gerelateerde artikelen

Wat is het kwaliteits verschil tussen een nieuwe piano en een tweedehands?

Raamfolie om je huis te decoreren

Het geheim van servetten