Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Het beheer van een drinkwaterinstallatie

Schoon drinkwater: het is een van de belangrijkste dingen die we hebben in ons land. Om de kwaliteit van het water hoog te houden, worden er eisen gesteld aan drinkwaterinstallaties. Wat verstaan we eigenlijk onder zo’n installatie? En wat heeft legionella ermee te maken? Laten we eens kijken naar de eisen voor goed beheer van een drinkwaterinstallatie.

Wat is een drinkwaterinstallatie?

Wanneer we het hebben over een drinkwaterinstallatie, hebben we het over een groep van waterleidingen die naar kranen leiden, waaruit drinkwater komt. Het is belangrijk dat je waterleidingen schoon en veilig zijn, want ze staan in contact met de openbare waterleidingen. Uiteindelijk kan een klein gezondheidsrisico een heel groot gezondheidsrisico worden. Om dat te voorkomen, stelt de overheid verplichtingen aan drinkwaterinstallaties. Zo moet je ze bijvoorbeeld op een bepaalde manier onderhouden.

Een van de belangrijkste problemen is het ontstaan van hotspots. Dat zijn punten in de installaties waar de drinkwaterleiding te dicht bij de leidingen van bijvoorbeeld een vloerverwarming of CV-leidingen ligt. Het koude water kan dan te warm worden. Dat kan uiteindelijk tot legionella leiden.

Legionellapreventie

Legionella kan mensen ziek maken. Meestal levert een legionellabesmetting geen grote gezondheidsproblemen op. De symptomen zijn vergelijkbaar met een flinke griep. Maar wanneer een besmetting zich ontwikkelt tot een longontsteking, spreken we van de Veteranenziekte. En die ziekte kan uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk dat eigenaren van drinkwaterinstallaties genoeg aandacht besteden aan legionellapreventie.

Onderdelen van de legionellapreventie zijn bijvoorbeeld het laten maken van een risicoanalyse, het opstellen van een beheersplan en het maken van eventuele aanpassingen aan de installatie. Ook moet er regelmatig een keerklepcontrole worden uitgevoerd en moeten er watermonsters worden genomen. Alle werkzaamheden en activiteiten moeten worden geregistreerd in een daarvoor bestemd logboek.

Aandacht voor het binnenklimaat

Naast een goede drinkwaterinstallatie, kun je als bedrijf of organisatie nog andere maatregelen nemen voor een gezond binnenklimaat. Denk bijvoorbeeld aan het meten van de kwaliteit van het binnenmilieu. Het binnenklimaat meten is nuttig, omdat je dan weet hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit. Van een onvoldoende luchtkwaliteit kunnen mensen ook ziek worden. Dat wil je zeker voorkomen. Met een binnenklimaatonderzoek weet je waar je aan toe bent en welke stappen je kunt zetten voor een gezondere omgeving.

Je kunt het binnenklimaat meten met bijvoorbeeld een CO2-meter, een thermometer, hygrometer of fijnstofmeter. Wanneer je hiermee aan de slag wilt, is het een goed idee je te laten adviseren door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf.